Prodej aut roste. Ale asi ne nadlouho

Radek Pecák Radek Pecák
16. 2. 2010 9:24
V lednu se v Evropě podařilo prodat přes milion nových aut
Nejprodávanějším německým vozem na českém trhu se vloni stal Volkswagen Golf
Nejprodávanějším německým vozem na českém trhu se vloni stal Volkswagen Golf | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Skoro o třináct procent nových aut více než ve stejném období loňského roku se prodalo v zemích EU v letošním lednu. Podle dnes zveřejněných údajů evropské automobilové asociace ACEA si lidé a firmy koupili přesně 1 058 868 nových aut.

Přesto se však automobilky obávají, že letošní rok bude obtížný. Šrotovné, které výrazně pomohlo v loňském roce, totiž již v řadě zemí (například Německo) skončilo a v dalších zemích skončí v průběhu letoška.

Trh v lednu stoupal díky zemím západní Evropy, tedy v 15 starších členských státech EU. Tam počet registrací nových aut stoupl o 15,7 procenta. V novějších členských zemích EU, tedy včetně Česka a Slovenska, se počet registrací propadl o 23,5 procenta.

Budoucnost je nejistá

Například v Německu, které je v Evropě nejdůležitějším automobilovým trhem, se ale lednový prodej snížil o 4,3 procenta. Tamější Volkswagen je proto v předpovědích na celkové prodeje letošního roku hodně opatrný. Krizi hodlá firma čelit uváděním řady nových modelů na trh.

Stejně se letošního roku podle dřívějších vyjádření bojí i francouzské Peugeot, Citroën a Renault a také například Fiat. Generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne podle agentury Reuters odhaduje, že prodej aut v Itálii letos klesne o 350 000 vozů, protože vláda chce podpořit poptávku i v jiných sektorech než v automobilovém.

 

Právě se děje

Další zprávy