Prodávali špatné potraviny. Víme, jaký dostali trest

Tomáš Fránek
20. 8. 2012 5:30
Nejvyšší pokuty za posledních tři a půl roku musí platit Tesco, Ahold a Kaufland
Ilustrační foto: plesnivý salám
Ilustrační foto: plesnivý salám | Foto: SZPI

Brno - Pokuty nad sto tisíc korun, které platí v Česku obchodní řetězce i menší prodejny za klamání zákazníků a špatné potraviny, dosáhly za tři a půl roku necelých třinácti milionů korun. Nejtrestanější jsou obchody Tesco, Kaufland a Albert.

Takové výsledky vyplývají ze seznamu pravomocných pokut uložených obchodníkům v Česku Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, který má online deník Aktuálně.cz k dispozici.

Většina pokut je za to, že řetězce prodávaly kvalitativně špatné, nedobře značené nebo různě přebalované potraviny.

Nejtrestanější jsou přitom řetězce, které patří mezi pět největších obchodníků v Česku - Tesco, Ahold a Kaufland. Tržby těchto řetězců za loňský rok dohromady výrazně přesáhly sto miliard korun.

Desítky pokut nad sto tisíc

Pokuty, které převyšují za jednotlivá provinění sto tisíc korun, uložila od roku 2009 inspekce v 64 případech. Vůbec nejvyšší sankcí je letošní trest ve výši 750 tisíc korun pro obchody Tesco, druhou nejvyšší pokutu pak dostala společnost Ahold provozující obchody Albert, a to 600 tisíc korun. Většina větších sankcí (nad 100 tisíc) je přitom v rozmezí od sto do dvou set tisíc korun.

Celkově je za sledovaných tři a půl roku podle udělených pokut nejtrestanějším řetězcem Ahold (sankce za 3,2 milionu), následuje Tesco (2,8 milionu) a Kaufland (pokuty ve výši 2,2 milionu korun). Do žebříčku nejtrestanějších obchodníků se dostaly také obchody Penny Market (sankce za 1,3 milionu), Billa (pokuty za 860 tisíc korun) a Spar (695 tisíc korun).

Naopak žádnou pokutu převyšující sto tisíc korun od roku 2009 nedostal jak diskontní prodejce Lidl, tak družstevní prodejny Coop. Jenom jednu pokutu nad sto tisíc korun zaplatily obchody Hruška a Makro.

A mezi obchody, které dostaly přes sto tisíc korun pokuty, zatím není žádná vietnamská večerka, jednu pokutu ve výši 150 tisíc korun dostala prodejna ze sítě Levné potraviny, které se specializují na prodej potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo s krátkou dobou před jejím vypršením.

Spor o výši pokut

Přehled pokut ale také ukazuje, že sankce jsou s ohledem na zisky obchodníků příliš nízké, což kritizují například spotřebitelská sdružení.

Řetězce se přitom velmi často u soudů brání tím, že pokuty jsou nepřiměřeně vysoké, podle nich jde často o zanedbatelný prohřešek v jedné ze stovek prodejen.

Takovou argumentaci například použil Kaufland, který se bránil pokutě 50 000 korun za prodej nahnilé zeleniny a za klamavé údaje o původu ovoce v plzeňské prodejně v Lochotínské ulici. Krajský soud v Brně nakonec několik let starou pokutu jako přiměřenou potvrdil.

Pokuty by se ale měly zvýšit. Podle návrhu, který hodlá ještě do konce roku předložit ministr zemědělství Petr Bendl vládě, by maximální sankce měly vzrůst ze současných tří na deset milionů korun. Obchodníci by zároveň měli být více zodpovědní za to, co prodávají.

"V případě, že se u nějaké šarže bude problém opakovat, ponese za to odpovědnost i prodejce. Prostě budou muset hlídat, co prodávají," říká Petr Bendl.

 

Právě se děje

Další zprávy