Proč zveřejňovat nekvalitní pumpy, odmítá šéfka ČOI

Petr Kučera Petr Kučera
26. 1. 2009 11:15
ČOI stále tají, kde zjistila nekvalitní pohonné hmoty.
Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce
Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tlak na Českou obchodní inspekci, aby zveřejnila konkrétní jména čerpacích stanic prodávajících nekvalitní palivo, sílí. Znovu ji k tomu vyzvala také zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. ČOI ale trvá na svém. Její ředitelka Jana Příhodová v rozhovoru pro Aktuálně.cz vysvětluje, proč detailní výsledky kontrol nezveřejní.

A.cz: Česká obchodní inspekce dříve zveřejňovala konkrétní čerpací stanice, které v testech neprošly. Proč jste s tím přestali?

Já naopak nechápu, co vedlo bývalé vedení ČOI k tomu, že takový seznam zveřejňovalo. Inspekce před mým nástupem do funkce (od dubna 2007, pozn. red.) v některých případech podlehla tlaku médií a zveřejnila, kterým firmám udělila sankce. Bohužel, následky v podobě prohraných soudů pro poškození dobrého jména na sebe nenechaly dlouho čekat.

A.cz: V součtu největší pokutu jste vloni udělili společnosti Unicorn Oil. Ta to veřejně přiznala, ale proti pokutám se odvolala. Už bylo rozhodnuto o odvolání? Pokračuje ten spor nějak dál?

Na to bohužel nemůžu odpovědět, protože stále běží správní řízení, respektive se rozhoduje o opravných prostředcích. A to je podle zákona neveřejné. (Podle informací Aktuálně.cz podala společnost Unicorn Oil žalobu k soudu, ten zatím nerozhodl - pozn. red.)

A.cz: Pro zveřejňování konkrétních výsledků testů se vyjádřila řada odborníků na ústavní i spotřebitelské právo, zástupkyně ombudsmana, spoluautor zákona o otevřeném přístupu k informacím… To je poměrně velký tlak proti osamocenému názoru České obchodní inspekce.

Každý má právo na svůj názor. My trváme na právním názoru, že ke zveřejňování jednotlivých sankcionovaných subjektů nejsme vzhledem k současné zákonné úpravě oprávněni.

A.cz: Už dříve jste řekla, že jediným, kdo vás může případně přinutit ke zveřejnění, je Nejvyšší správní soud. Požádali jste jej tedy o nějaké závazné stanovisko, aby se ukázalo, který z těch názorů je správný? Nebo čekáte, až se na soud obrátí někdo jiný?

Nemáme důvod, abychom se na soud obraceli zrovna my. Právo obrátit se na něj a domoci se svých práv má každý. Očekáváme, že se na něj někdo obrátí  a soud rozhodne, zda jsme povinni jména všech kontrolovaných subjektů zveřejňovat.

A.cz: Vloni zjištěné nedostatky u pohonných hmot podle vás nebyly nijak závažné. Existuje pro vás tedy nějaká hranice, kdy byste dosavadní přístup změnili a zveřejnili konkrétní čerpací stanici? Například kdyby prodávala tak špatné palivo, že po pár natankováních zničí motor, nebo kdyby dokonce mohlo být životu nebezpečné?

V případě pohonných hmot není takové zveřejňování dost dobře možné, protože od odběru k analýze a zjištění nevyhovujících parametrů oproti normě uplyne nějaký čas. ČOI by tak upozornila na případnou nebezpečnost, která v době zveřejnění již není pravdivá. A znovu zdůrazňuji, že v roce 2008 se tak závažné případy, jak teoreticky uvádíte, nestaly.

A.cz: Kde berete jistotu, že ani relativně drobné nedostatky nemůžou dlouhodobě poškodit motor?

Tvrdí to například respektovaný odborník na paliva Vladimír Matějovský. Každá sebemenší odchylka kteréhokoliv kontrolovaného parametru je považovaná za neshodu, takže vzorek pak kontroloři zahrnou do statistiky jako nevyhovující. Podle pana Matějovského je přitom důležité, že zjištěné odchylky ve většině případů nemají prakticky žádný negativní vliv na provoz, výkon a životnost motoru ani na životní prostředí.

A.cz: Argumentujete tím, že horší výsledky testu mohou být jen výjimkou. Tak je tomu ale přece u všech výrobců nebo prodejců. Když to přeženu, je to jako kdyby se zloděj omlouval, že kradl jenom jednou a v dalším měsíci už nekrade…  V jiných oborech přece také informujete o kontrolách, které se uskutečnily už dříve, ačkoliv momentální stav už nemusí být závadný.

Není možné automaticky ke každému přistupovat jako ke zloději. Platí presumpce neviny a pokud se kontrolovaná osoba nesmíří s rozhodnutím kontrolního orgánu, může využít všech opravných prostředků podle správního řádu a obrátit se také na soud, který s konečnou platností rozhodne.

A.cz: Nemusíte přece informovat, že konkrétní síť čerpacích stanic je špatná. Proč ale nezveřejníte, že ta a ta konkrétní stanice - ne celá síť - neprošla testy toho a toho dne? To přece není napadnutelné.

Nemůžeme kontrolovaným firmám upírat právo na možné opravné prostředky. Z praxe víme, že rozhodnutí soudu jsou různá, protože v České republice neplatí precedentní právo.

A.cz: Vypadá to, jako byste nevěřili vlastním kontrolám a nedokázali si je obhájit…

RNDr. Jana Příhodová

  • Ředitelkou České obchodní inspekce je od dubna 2007.
  • V letech 1992 až 1994 zde pracovala jako inspektorka, následně působila na ředitelství České inspekce životního prostředí, na ministerstvu životního prostředí a od roku 2006 také na ministerstvu průmyslu a obchodu.
  • Několik let pracovala také na různých pozicích v samosprávě, nyní je zastupitelkou městské části Praha 1.
  • Absolvovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy.

ČOI si jako celek za svými rozhodnutími vždy pevně stojí. Stejně tak jsme přesvědčeni o správnosti našich postupů.

A.cz: Říkáte, že zveřejňování konkrétních výsledků vám zakazuje zákon. Konkrétně jaký zákon? Zákon o ČOI chrání jen obchodní tajemství. A ze zákona o svobodném přístupu k informacím dokonce plyne opak.

Brání nám v tom nejen zákon o kontrole, ale i jiné, mezi nimi zákon o ochraně osobních údajů a v neposlední řadě i zákon nejvyšší - Ústava České republiky. Chrání občany proti svévolnému jednání úřadů a státních byrokratů. Někdy se stane, že jeden zákon je v konfliktu s jiným zákonem a není to situace, ve které jedna právní norma automaticky „převáží" tu druhou. O tom, která má přednost, může rozhodnout jen soud.

A.cz: Proč se bojíte zveřejnit alespoň seznam čerpacích stanic, které kontrolami prošly úspěšně? Z nich si určitě nikdo stěžovat nebude a pro spotřebitele by to byla alespoň nějaká informace. Navíc z toho nutně nevyplyne, že ostatní stanice jsou špatné - protože třeba se v daném období testu vůbec nezúčastnily…

ČOI se nebojí zveřejnit výsledky své práce a s velkou četností tak činí. Jsme ale nuceni dodržovat všechny zákony, a proto zveřejnění jmen vámi uvedeného zlomku subjektů by vedlo ke skryté reklamě a  k diskriminaci ostatních.

A.cz: Jak budete reagovat na nejnovější výzvu zástupkyně ombudsmana, abyste zmíněné informace přestali utajovat?

Jsme připraveni zveřejnit jména všech - zdůrazňuji, že všech - kontrolovaných a současně sankcionovaných subjektů. Ovšem jen pokud takové zveřejnění bude mít oporu v zákoně, nebo pokud nám to nařídí soud.

 

Právě se děje

Další zprávy