Proč stát zablokoval vklady v záložně? Větří tunel

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 5. 2013 8:15
Do zahraničí vyvedené peníze se do družstva vracely a uměle navyšovaly kapitál

Praha - Peníze, které byly z Metropolitního spořitelního družstva (MSD) podle dozorující státní zástupkyně vyváděny do zahraničí, s největší pravděpodobností mířily nakonec zpět do družstva, kde se o ně uměle navyšoval vlastní kapitál.

Online deníku Aktuálně.cz tuto informaci potvrdil dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. Na stejný tok peněz upozornil v rozhovoru pro Český rozhlas také novinář Miroslav Motejlek.

Předseda představenstva MSD Petr Jánský na žádost o rozhovor nebo alespoň stručné vyjádření během úterý nereagoval. Právním zástupcem družstva bude advokátní kancelář Toman, Devátý & partneři, k probíhajícímu řízení však zatím nemůže zveřejnit žádné informace.

Záložna mezitím na svém webu upřesnila informace o částce, kterou jí zablokovalo vrchní státní zastupitelství. Celkově jde podle vedení MSD o 2,7 miliardy korun, což jsou kompletní peněžní prostředky, kterými družstvo momentálně disponuje. Dalších zhruba 10 až 13 miliard má záložna uloženo v pohledávkách za třetími stranami, většinou tedy v úvěrech.

Peníze šly do zahraničí

Zmíněná částka se tak už výrazně přiblížila částce, kterou podle dozorující státní zástupkyně Daniely Smetanové zablokovalo právě vrchní státní zastupitelství. „V současné době byla v rámci probíhajícího trestního řízení zajištěna, a to jak u společností v řetězci úvěrových podvodů, tak na účtech MSD, částka přesahující 2,5 miliardy korun," uvedla.

"Poskytnuté finanční prostředky byly přes řetězce dalších obchodních společností konvertovány na měnu euro a vyváděny do zahraničí," vysvětlila Smetanová, jak podle dosud známých závěrů šetření probíhaly podezřelé obchody.

Zástupci MSD a další, dosud nespecifikovaní lidé jsou podezřelí ze spáchání zpronevěry, praní špinavých peněz, porušení povinnosti při správě cizího majetku a úvěrového podvodu.

Státní zástupkyně také online deníku Aktuálně.cz upřesnila časový horizont, v němž mělo dojít k podezřelým obchodům. „Skutek lze ohraničit do období let 2012 až 2013, a to do doby zahájení trestního řízení, neboť část prostředků byla zajištěna v průběhu jejich tranzitu do zahraničí," říká Daniela Smetanová. Trestní řízení je vedeno od 29. dubna 2013, tedy zhruba tři týdny.

Další průběh řízení ale Smetanová již nekomentuje, není tedy zatím možné říci, kdy budou peníze na účtech MSD odblokovány.

Klientům jejich vklady nepřišly

Záložna se oproti svým původním vyjádřením nakonec rozhodla uzavřít své pobočky. Jedině přes ně přitom bylo možné - za normálního provozu - uložené prostředky vybrat. MSD totiž ke svým vkladovým produktům nenabízí internetové bankovnictví, a převody je tak nutné zadat osobně na pobočce.

Někteří klienti záložny si stěžují, že nemají peníze, ačkoliv jejich odeslání zadali z účtů v MSD již v průběhu minulého týdne.

„Už 15. května 2013 jsem dával příkaz k úhradě - převod peněz ze spořicího účtu u MSD na svůj běžný účet u ČSOB. Dodnes mi platba nebyla připsána na běžný účet. Navíc mi na mém spořicím účtu platbu MSD odepsali, tudíž dle výpisu mám u záložny nulu, ale platba mi na běžný účet nedorazila," říká například pan Jindřich.

Podobné starosti má evidentně více klientů MSD, protože odpověď na tuto otázku se objevila v dokumentu nejčastějších otázek a odpovědí, který družstvo publikovalo na svém webu.

„Z důvodu zablokování všech peněžních prostředků nemůžeme provádět platby na vaše účty v jiných bankách. O peněžní prostředky nemusíte mít obavy, nikam se neztratily a jsou stále na účtech MSD. Jakmile tato skutečnost (blokace - poznámka redakce) pomine, bude vám částka ihned připsána na účet uvedený v převodním příkazu," odpovídají zástupci záložny.

Někteří klienti záložny se dostali do ještě větších problémů. „Jsem klientem MSD a nastalá situace se mě dotkla možná ještě víc než většiny ostatních členů. Mám totiž tuto středu podepsat kupní smlouvu na dům a peníze uložené na účtu u MSD měly sloužit jako záloha," napsal online deníku pan Alexandr.

Zatím není jasné, zda budou takto poškození klienti žádat o odškodnění a jakou mají šanci. Právníci oslovení online deníkem Aktuálně.cz sice nechtějí výsledek předjímat, ale dokážou si případně představit žalobu na stát, pokud by se ukázalo, že zablokování peněžních prostředků nebylo přiměřené situaci.

Máte účet v některé ze záložen? Víte o současné situaci další podrobnosti? Napište nám!

 

Právě se děje

Další zprávy