Proč se Němcům daří lépe? Chodí víc nakupovat

Petr Holub
8. 11. 2010 14:25
Český růst závisí jen na exportu, Němci udržují také domácí spotřebu.
Nejen pivo si dávají Němci ve větších dávkách než Češi. Německou ekonomiku žene tamní spotřeba domácností výš
Nejen pivo si dávají Němci ve větších dávkách než Češi. Německou ekonomiku žene tamní spotřeba domácností výš | Foto: Reuters

Praha/Berlín - Německý export překonal všechny rekordy, ukazuje nejnovější statistika, když proti loňskému roku roste o 23 procent. Největší světový vývozce tím sklidil nejen pochvalu.

"Problém je v tom, že země s obchodním přebytkem ze samé exportní pýchy přehlížejí nutnost nějak vyřešit obchodní deficit zemí, které jejich výrobky odebírají," upozornil ve Financial Times Deutschland hlavní ekonom Thomas Fricke.

Když Němci do některé země vyvážejí a neberou zpátky zboží, které se v nich vyrábí, komplikují oživení tamní ekonomiky. V důsledku na to sami doplatí.

Německý export se přes letošní oživení i přes všechny úspěchy v asijských zemích ještě nevrátil na předkrizovou úroveň roku 2008. Ztratil totiž odbyt u tradičních partnerů, které ekonomická krize nejvíc postihla. Vývoz do Řecka poklesl o 31 procento, do Irska o 25 procent, do Španělska o 20 procent a do Portugalska o 7 procent.

Fricke proto doporučuje zvýšit domácí spotřebu, která by pomohla dovozu z ostatních evropských zemí.

Vyvézt všechno, co vyrobím

Také Češi si export pochvalují. Proti loňskému září sice vyrostl „jen" o 18 procent (více ZDE), ovšem vývozci už dnes hlásí vyšší tržby, než měli před krizí.

Češi mají proti Němcům výhodu, že jejich export míří především do zemí, které se s krizí dokázaly lépe vyrovnat. Na předkrizovou úroveň se dostal export především do Německa, Francie, Rakouska a Spojeného království. Také Češi vyvážejí do zemí, které krize tvrdě zasáhla. Propad dodávek do Maďarska, Rumunska, Bulharska nebo na Ukrajinu ale nehraje v celkové bilanci velkou roli.

I když se český export podařilo oživit dříve než v Německu, celá zdejší ekonomika roste pomaleji než u sousedů. Česká vláda letos očekává ekonomický růst o 2,2 procenta, spolkový kabinet o 3,4 procenta. Důvodem je fakt, že Češi ignorují domácí spotřebu ještě víc než Němci.

Další sázka na stejnou kartu

Ukazují to například data o maloobchodu. Němečtí obchodníci hlásí pravidelně tržby na úrovni roku 2008. Platí to, i když v září zažily nečekaný pokles.

V Česku dosahují maloobchodní tržby nejvýš 95 procent úrovně před krizí. Nízká domácí poptávka se promítá i do výkonu průmyslových firem. Protože nemají odbyt v tuzemsku, nevyrábějí ani 90 procent předkrizové produkce.

Česká vláda dosud podporuje domácí spotřebu rekordními investicemi do dopravní infrastruktury. V příštím roce na to už nebudou peníze. Ministerstvo financí proto předpokládá, že domácí spotřeba ještě půjde dolů. Ekonomický růst ve výši dvou procent zajistí růst exportu, pokud se proti letošnímu roku zlepší aspoň o desetinu. Z pohledu vývozců se tak vrátí předkrizové roky 2004-2008, kdy jejich obchody rostly stejným tempem.

Německé ministerstvo hospodářství předpokládá, že se vývoz zlepší pouze o osm procent. Celkový ekonomický růst proto zajistí domácí spotřeba, která se bude po dvou letech stagnace opět zvyšovat.

 

Právě se děje

Další zprávy