Proč alkohol zabíjel? Podvodníci se cítili bezpečně

Tomáš Fránek
13. 11. 2012 6:10
Analýza ukazuje, proč v Česku bujel trh s nelegálním alkoholem. Podvodníci se nebáli
Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahoval 50 % metanolu.
Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahoval 50 % metanolu. | Foto: SZPI

Praha - Politici i úředníci v Česku dlouhodobě selhávali v boji s nelegálním alkoholem na trhu. Na potírání nelegálního trhu nedávali politici dost peněz, úřady si nezjistily dostatečné informace a situaci podcenily, odpovědní lidé navíc měli liknavý přístup k potírání černého trhu.

Obchodníci zapojení do černého trhu s alkoholem díky tomu získali pocit bezpečí a beztrestnosti. Situace vedla až k obří metanolové aféře, při které už letos zemřelo zatím 33 lidí a další mají doživotně poškozené zdraví.

Tato závažná zjištění obsahuje analýza zpracovaná jednotlivými ministerstvy, jichž se kontrola alkoholu týká (zdravotnictví, zemědělství, financí, průmyslu a obchodu). Materiál, který bude vláda projednávat ve středu, získal online deník Aktuálně.cz s předstihem,

Vláda tak vůbec poprvé oficiálně přiznává, o čem například zástupci velkých likérek mluví dlouhodobě - tedy že černý trh s alkoholem v Česku vyrostl díky neschopnosti státu s ním bojovat.

Mělo to nižší prioritu

"Ukazuje se, že postihování černého trhu s alkoholem mělo nižší prioritu, než bylo vzhledem k jeho rozsahu potřebné. Bylo tak na něj vynakládáno méně lidských, materiálních i finančních zdrojů, než by bylo odpovídající. To mělo za následek, že část osob zapojených do černého trhu s alkoholem získala pocit bezpečí a  beztrestnosti," píše se ve zprávě.

Materiál pro vládu analyzuje činnost jednotlivých úřadů, které mají v Česku boj s nelegálním alkoholem na starosti. Tedy celní správy, hygieniků, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, policie, České obchodní inspekce a finančních úřadů.

Jednotlivé úřady přitom přiznávají, že boj s černým trhem s alkoholem byl naprosto nedostatečný. Všechna vyjádření se podobají jako vejce vejci: Situaci jsme podcenili, neudělali jsme všechno, co jsme mohli...

"Je třeba zmínit, že na vyšetřování trestných činů spojených výhradně s černým trhem s alkoholem nebyly vynakládány odpovídající materiální a personální zdroje, a to zejména proto, že jiné oblasti byly vyhodnoceny jako rizikovější," uvádějí například zástupci policejních složek.

Podobně zní stanovisko celníků - kontrola spotřební daně z lihu jako jednoho z důležitých kontrolních mechanismů v boji s nelegálním trhem neměla takovou prioritu, jakou měla mít.

Celníci také přiznávají, že za prohřešky týkající se spotřebních daní u alkoholu většinou neukládaly ty nejvyšší pokuty. Nedokázali ani správně vyhodnotit dostupné údaje. "Optimálně nefungovala analýza dat, jejich vyhodnocování a validace v rámci celní správy, což souviselo s vyhodnocením černého trhu s alkoholem jako méně prioritní oblasti, než by odpovídalo situaci," píše celní správa pro vládu.

Nepředávali si informace

Podobné přiznání dostává vláda od hygieniků. Ti konstatují, že kontrola tržnic nebyla dostatečná.

Popel na hlavu si sype i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. "Ačkoliv jsme kontrolám lihu věnovali relativně velkou pozornost, ukazuje se, že přesto nebyla kontrolní aktivita dostatečná vzhledem k závažnosti situace a že měla vzhledem k rizikům nízkou prioritu v kontrolní činnosti," uvádí inspekce.

Všechny úřady navíc potvrzují, že spolupráce mezi nimi příliš neexistovala. V Česku totiž kontroluje alkohol příliš mnoho úřadů. "Nedostatečně fungovala součinnost v předávání informací mezi dozorovými orgány jednotlivých resortů, byl malý počet kontrol prováděných v součinnosti s ostatními dozorovými orgány," upozorňují například celníci.

Analýza v závěrečném shrnutí konstatuje, že činnosti jednotlivých státních orgánů byly někdy izolované, nekoordinované, a tedy méně efektivní. Na podněty od jiných orgánů nebylo v některých případech reagováno vůbec, někdy byla reakce nedostatečná a nepracovalo se s nimi tak jako se zjištěními vzešlými z vlastní činnosti.

Podklad pro zlepšení?

Po projednání vládou se má analýza stát jedním z důležitých dokumentů, na jehož základě kabinet rozhodne, jak budou kontroly alkoholu v Česku dál vypadat.

Už v úterý představí svůj návrh novely zákona o potravinách ministr zemědělství Petr Bendl, pod něhož spadá Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

 

Právě se děje

Další zprávy