Pro 400 milionů si do Sazky přišli bez ohlášení manželé

Jiří Hovorka Kateřina Vokurková Jiří Hovorka, Kateřina Vokurková
Aktualizováno 11. 11. 2013 11:00
Manželé si pro výhru přišli bez ohlášení, velkou část výhry dají na dobročinné účely.
Foto: Petr Protivánek

Praha - Výherci rekordního jackpotu ve sportce se v pondělí ráno přihlásili Sazce. Pro 399 904 705 korun si do sídla společnosti přišel manželský pár středního věku z Chrudimska.

"I když je běžné, že výherci nejdříve kontaktují call centrum Sazky a sjednají si schůzku k převzetí výhry, tentokrát přišli zcela nečekaně krátce po osmé hodině," řekl mluvčí Sazky sázkové kanceláře Václav Friedmann.

Výherci si převzali maximální možnou hotovost ve výši 350 tisíc korun a po zhruba čtyřiceti minutách opustili budovu Sazky v pražských Vysočanech.

"Muž byl relativně klidný, působil dojmem, že se z výhry sice raduje, ale na druhou stranu si uvědomuje, že má velkou zodpovědnost, jak s penězi naloží. Jeho manželka opakovala, že tomu stále nemůže uvěřit," popisuje rozpoložení manželů Friedmann.

Sazka má nyní 60 dní na převod peněz. Výherci avizovali, že částku rozloží na několik bankovních účtů. "Budeme se snažit peníze převést s předstihem, aby měli výherci částku na svých účtech ještě před vánočními svátky," dodává Friedmann.

Část peněz půjde na dobročinnost

„Výhru vyplatíme z našich rezerv, které máme uložené v bance. Ty překračují částku 400 milionů," ubezpečuje mluvčí Sazky.

Manželé zatím neřekli o výhře ani blízké rodině. Velkou část peněz chtějí věnovat na dobročinné účely, zejména na pomoc nemocným dětem. "Část peněz hodlají výherci investovat pro budoucí generace a zbytek výhry jim pomůže splnit si své sny. Konkrétní být příliš nechtěli, nicméně hovořili o cestování a hezkém bydlení," dodává Friedmann.

Podle něj se manželé shodli na tom, že pokud by měla výhra o nulu méně, bylo by pro ně rozhodování jednodušší.

Rekordní výhra padla v prvním tahu nedělního losování Sportky 3. listopadu. Sázející uhodl díky náhodnému tipu všech šest čísel prvního tahu včetně posledního čísla hry Šance. Čísla 5, 8, 15, 23, 37, 39, 42 a 6 ze Šance výherci přinesla takřka 400 milionů korun. Šance, že sázející při plném tiketu trefí stejná čísla jako vylosovaná, je přitom 1:6,7 milionu.

Až do 3. listopadu byla historicky nejvyšší výhrou částka 148 583 028 korun, kterou si však v roce 2002 mezi sebe rozdělili dva sázející Sportky.

Doposud nejvyšší individuální výhru 126 197 012 korun získal 15. října letošního roku sázející ve hře Euromiliony.

"Výherce této částky přišel hned druhý den ráno, taktéž bez ohlášení. Muž středního věku z Prahy neměl vůbec představu, co má dělat. Byl silně rozrušený. Museli jsme ho uklidňovat," vzpomíná Friedmann.

 

Právě se děje

Další zprávy