Pro Nečase by dnes zvedla ruku koruna i podnikatelé

Karel Toman
10. 8. 2010 9:01
Kdyby dnes seděli v parlamentu podnikatelé, dostal by kabinet podporu 82 % hlasů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Skoro stejně vysokou podporu, jaké se svého času "těšila" vláda jedné strany, má nový kabinet Petra Nečase u malých a středních podniků.

V průzkumu, který mezi 326 podnikateli z řad svých klientů udělal poradenská společnost Citfin, se před dnešním parlamentním hlasováním o důvěře dočkal premiérův tým a jeho program 82 % podpory.

A stejný výsledek hlasování by si podle všeho přála i česká národní měna.

"Podnikatelé odpovídali na otázku, zda by vyslovili důvěru vládě Petra Nečase v předkládaném složení a se stávajícím programovým prohlášením," přiblížil předmět průzkumu Petr Holub z Citfin. "V drtivé většině odpověděli kladně."

Na výsledek hlasování čeká i koruna

Řečí čísel by více než 82 % z nich vládě důvěru dalo, o politiku se nezajímá 8 %. Důvěru by vláda nedostala od 5 % a stejné procento podnikatelů se odmítlo vyjádřit.

V parlamentu bude mít Nečas podporu zřejmě podstatně slabší, přesto se očekává, že důvěru dostane.

"Žádné překvapení se nečeká a trhy počítají s klidným průběhem hlasování, takže koruna zůstane s největší pravděpodobností bez reakce," řekl analytik Citfin Tomáš Volf. Opačná situace by podle něj nastala, pokud by z nějakého důvodu vláda důvěru nedostala.

"Pak by zřejmě českou korunu postihly výprodeje a ta by ztratila desítky haléřů. Podobně ztrácela před letošními volbami a trhem pozitivně vnímaný výsledek voleb naopak zareagovala posílením o přibližně dvacet haléřů," přiblížil Volf.

Naposledy koruna výrazněji reagovala na neočekávaný pád vlády Mirka Topolánka začátkem loňského roku. Bezprostředně po zveřejnění výsledků hlasování se koruna propadla o přibližně 30 haléřů. 

 

Právě se děje

Další zprávy