Pro insolvenční správce mají platit přísnější pravidla

ČTK ČTK
28. 3. 2012 11:37
Uchazeči by měli skládat těžší zkoušku, mít odbornou praxi a přísněji vymezenou bezúhonnost

Praha - Uchazeči o práci insolvenčního správce by podle názoru vlády měli skládat těžší zkoušku, mít odbornou praxi a přísněji vymezenou bezúhonnost než dosud.

Kabinet totiž schválil novelu zákona o insolvenčních správcích a insolvenčního zákona, která pravidla pro správce zpřísňuje. Návrh nyní projedná Poslanecká sněmovna, kde má vládní koalice většinu.

Ekonomicky významné dlužníky mají mít na starosti pouze správci, kteří budou prověřeni Národním bezpečnostním úřadem.

Podle ministerstva spravedlnosti, které novelu připravilo, v současnosti získávají povolení vykonávat činnost insolvenčního správce i lidé, kteří pro to nemají dostatek zkušeností. Zároveň skládají zkoušku, která dostatečně nezkontroluje jejich odborné znalosti.

Náročnější testy

Úřad proto navrhl, a vláda nyní podpořila, zavedení náročnější písemné části testu. Zahrnovat má například i vypracování případové studie, která umožní posoudit schopnosti uchazeče řešit právní problémy.

Lidé, kteří se chtějí stát insolvenčními správci, mají podle novely mít nejméně tříletou praxi v souvisejících oblastech.

Zároveň budou muset platit za náhradní a opravné termíny zkoušky. Na testy totiž podle ministerstva chodí ani ne polovina pozvaných žadatelů, většina se ani neomluví. Z těch, kteří přijdou, pak úspěšně absolvuje zkoušku zhruba každý druhý.

Konec mrtvých duší

Insolvenční správci budou mít nově povoleno pracovat jen pět let, pokud budou chtít povolení prodloužit, musí zaplatit správní poplatek. Ministerstvu se totiž nelíbilo, že nynější právní úprava po čase nevyřazuje ze systému insolvenční správce, kteří činnost nevykonávají, ale neoznámí to.

Soudy budou mít povinnost odvolat insolvenčního správce, kterému ministerstvo zruší povolení.

Správci mají podle vládou schválené novely také platit sankce, pokud nebudou plnit své zákonné povinnosti.

Nyní má povolení od úřadu vykonávat funkci insolvenčního správce 342 lidí. Ministerstvo eviduje 630 nevyřízených žádostí o vykonání zkoušky.

 

Právě se děje

Další zprávy