Pro Google krize končí, vydělal nejvíc v historii

Tomáš Fránek
16. 10. 2009 12:13
Podle expertů to signalizuje, že trh s internetovou reklamou překonal recesi
Foto: Repro Google Maps

San Francisco - Jako by krize ani nebyla, největší světový internetový vyhledavač Google totiž zvýšil ve třetím čtvrtletí čistý zisk na rekordních 1,64 miliardy dolarů (přes 28 miliard korun).

Je to historicky největší zisk firmy za čtvrtletí. Podle serveru BBC to signalizuje, že trh s internetovou reklamou už překonal recesi a začal růst.

Nejhorší je pryč

Tržby Googlu stouply o sedm procent na 5,94 miliardy dolarů. Tempo jejich růstu tak zaznamenalo první zrychlení od začátku hospodářské recese ve Spojených státech v prosinci 2007, napsala agentura AP. 

"Nejhorší část recese je zjevně za námi a věříme, že se do budoucnosti budeme dívat s optimismem," uvedl generální ředitel společnosti Eric Schmidt.

Podle zástupců firmy velcí zadavatelé reklamy měli ve třetím čtvrtletí větší zájem o inzerci na internetu a spotřebitelé zvýšili internetové nákupy.

Podle expertů Google čelil recesi lépe než další firmy, které jsou závislé na příjmech z reklamy, a čekalo se, že se na vyhledavači brzy projeví hospodářské oživení.

Budeme nakupovat

A generální ředitel společnosti Schmidt už avizuje, že Google chce nakupovat a mohl by každý rok nebo dva koupit některou velkou firmu. Firma chce navíc hledat i nové zaměstnance.

"Odráží to skutečnost, že na internetu je mnohem více ekonomické aktivity," uvedl pro agenturu Reuters analytik Jeff Lindsay ze společnosti Sanford Bernstein.

Celosvětové výdaje na reklamu se přitom v letošním roce propadnou o 9,8 procenta. Předpověděla to přední mediální agentura Carat.

Nejvíce byly letos zasaženy výdaje na reklamu v novinách a časopisech, které by měly klesnout o zhruba 17 procent. Výdaje na reklamu v rozhlase by se měly snížit o 12,4 procenta a v televizi o 6,3 procenta. Internetová reklama by však měla zaznamenat nárůst o procento

 

Právě se děje

Další zprávy