Privatizace bytů OKD byla v pořádku, rozhodli v Bruselu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 7. 2011 18:02
Prodej menšinového podílu státu v OKD nebyl podle Evropské komise státní podporou
Byty OKD teď patří firmě RPG Byty. Ilustrační foto.
Byty OKD teď patří firmě RPG Byty. Ilustrační foto. | Foto: Martin Netočný

Praha - Druhá část privatizace společnosti OKD, tedy prodej podílu v ní ve výši 45,88 procenta včetně prodeje bytů této firmy, byl v pořádku. Nešlo o zakázanou státní podporu.

Zjistila to ve svém šetření Evropská komise, u které si stěžovalo sdružení BYTYOKD.cz na to, že při prodeji menšinového státního podílu v OKD byly byty společnosti prodané pod cenou. Sdružení usiluje o prodej bytů  stávajícím nájemníkům.

O zatím neveřejném rozhodnutí komise informovala Česká televize. "Komise s potěšením oznamuje České republice, že po přezkumu informací přijala rozhodnutí, že prodej podílu ve společnosti OKD ve výši 45,88 procenta společnosti Karbon Invest neobsahoval žádný prvek státní podpory," napsala komise ve své zprávě.

Sdružení BYTYOKD.cz s rozhodnutím Bruselu není spokojeno, věří, že Karbon Invest měl zaplatit o 1,7 miliardy víc.

"Považujeme přístup Evropské komise k této závažné kauze za naprosto skandální. Absolutně nezkoumala naše stížnosti nebo naše připomínky. Smetla je v podstatě ze stolu," řekl České televizi předseda sdružení Roman Macháček.

Někdejší byty OKD nyní vlastní firma RPG Byty Zdeňka Bakaly, která je díky tomuto fondu největším majitelem nájemních bytů v Česku. Byty získala odkupem firmy Karbon Invest.

Reportáž z "hornických" bytů OKD:


 

Právě se děje

Další zprávy