Příští týden vrcholí nákupní sezona na internetu

Radek Pecák Radek Pecák
5. 12. 2011 13:44
Průměrně utratí jeden nakupující na internetu za vánoční dárky 2500 kč
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: AndroidAuthority.com

Praha- Přesně za týden začnou pro internetové obchodníky ty skutečné žně. Lidé totiž budou pořizovat vánoční nákupy.

Zatímco v listopadu registrovali (v porovnání s říjnem) zvýšení tržeb zhruba o 280 procent, v polovině prosince to bude téměř dvojnásobek. Vyplývá to z údajů Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

„V předvánočním čase čelí internetoví prodejci velkému náporu. Největší české e-shopy musí denně expedovat přes 30 tisíc kusů zboží. Největšími hity jsou letos chytré telefony, tablety, čtečky knih a drobné domácí spotřebiče," říká Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK.

Vánoce generují internetovým obchodníkům třetinu ročních obratů

Ze statistik APEK dále vyplývá, že e-shopy ve vánočním období generují více než třetinu svých obratů, tedy přibližně 14 miliard korun z celkové očekávané částky 37 miliard korun.

„Během letošních Vánoc spotřebitelé utratí v průměru 2500 korun, zhruba čtvrtina z nich však nakoupí dárky za více než 8 tisíc korun," uzavírá Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK.

V podstatě posledním možným termínem, kdy je možné dárek pod stromeček zakoupit v internetovém obchodě, který nemá kamennou prodejnu, je středa 21. prosince. Později už by nemusel být doručen včas. 

 

Právě se děje

Další zprávy