Přístav v Pardubicích nebude, stát nedá peníze

Tomáš Fránek
9. 8. 2007 16:30
Kraj ale chce stále bojovat
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Plán na splavnění Labe do Pardubic dostal další velmi vážnou ránu.

Úřady totiž ukončily posuzování výstavby přístavu v Pardubicích, který měl být konečnou zastávkou na labské cestě.

"Řízení se zastavuje z důvodu rozhodnutí odboru infrastruktury Ministerstva dopravy o zastavení projektu a realizace splavnění Labe do Pardubic," uvedla Jaroslava Honsová z ministerstva životního prostředí v rozhodnutí o zastavení posuzování vlivu přístavu v Pardubicích.

Výstavba přístavu v Pardubicích byla přitom velmi sporná.

Přístav na úrodné půdě

Už při posuzování vlivu přístavu na životní prostředí se zjistily problémy s překračováním hygienických limitů přístupové komunikace na okolní obyvatele. Lidem také vadilo, že se má stavět na úrodné půdě.

Celý projekt splavnění Labe do Pardubic měl stát 2,3 miliardy korun a počítal s výstavbou plavební komory Přelouč, přístavu Pardubice a se zvýšením podjezdových výšek u několika mostů mezi Kolínem a Pardubicemi.

Výstavbu kanálu zastavil svým rozhodnutím ministr životního prostředí Martin Bursík.

V novém návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury se už proto se splavněním Labe do Pardubic nepočítá, nejsou na něj vyčleněny peníze.

NA CO PŮJDOU PENÍZE:
Dopravní fond má být o 25 miliard chudší

"Sice nevíme, zda se bude ještě hledat jiný, ekologicky přijatelný, dopravně odůvodnitelný a ekonomicky efektivní způsob splavnění Labe mimo přírodně cenné Slavíkovy ostrovy či zda se vůbec bude nějaký přístav v Pardubicích stavět, nicméně je to pro přírodu i daňové poplatníky jistě dobrá zpráva, neboť celý projekt v této podobě byl nesmyslný," uvedl Miroslav Patrik z Dětí země.

Budeme bojovat do padnutí

Na projektu stále trvá Pardubický kraj, který se myšlenky na splavnění Labe nevzdává. "Budeme za to bojovat, dokud nám síly budou stačit," uvedl krajský radní pro dopravu Ivo Toman.

A protesty a nepříznivé posudky dokladující nepříznivý vliv na přírodu ohrožují výstavbu další vodní stavby na Labi, jezu u Děčína. Ten má umožnit splavnost Labe pro nákladní lodě po většinu roku.

Na tuto stavbu za více než tři miliardy korun má jít v následujících třech letech jenom ze Státního fondu dopravní infrastruktury přes sto třicet milionů korun, padesáti miliony mají přispět i evropské fondy.

"Předběžné výsledky studií ale ukazují, že výstavba jezu u Děčína bude mít nepříznivý vliv na oblasti zařazené do Natury 2000," uvedl Patrik.

 

Právě se děje

Další zprávy