Přispěje stát na zkrácenou pracovní dobu? Možná od září

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
1. 6. 2012 16:55
Aby zaměstnanec dostal za čas strávený doma peníze, bude se muset vzdělávat a rozvíjet
Foto: Thinkstock

Praha - Pokud budou české firmy trpět nedostatkem zakázek, budou moci nejspíše od letošního září krátit zaměstnancům pracovní dobu. Zaměstnancům, kteří využijí čas doma k rozvoji svých schopností, ale budou muset podniky za ubrané hodiny platit. Informoval o tom Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Na tomto opatření, pro které se používá označení kurzarbeit, se svaz v pátek po dlouhém jednání dohodl s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem.

Až doposud stát se zavedením tohoto řešení nesouhlasil kvůli jeho finančním nákladům. Kdyby k němu společnosti přistoupily například v roce 2009, bylo by potřeba až 6,22 miliardy korun.

Pomůže Evropa

"Nyní se situace změnila, neboť ministerstvo práce a sociálních věcí souhlasí s návrhem, aby pro financování opatření byly využity prostředky z evropského sociálního fondu," říká mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Kurzarbeit se v západní Evropě uplatňuje především během hospodářských potíží, kdy mají podniky problémy s odbytem. K opatření se přistupuje v období, kdy se poptávka odběratelů sníží o dvacet až šedesát procent. Částečná zaměstnanost obvykle trvá šest až dvanáct měsíců.

Podle ČTK ještě není jasné, jakou částku by „uvolněný" zaměstnanec za čas, kdy ho v práci nepotřebují, dostal. Svaz navrhuje až 80 procent ze mzdy. Náklady by si přitom dělily firmy se státem.

Peníze nebudou zadarmo

Aby zaměstnanec tyto peníze skutečně dostal, bude třeba, aby v čase, který by jinak trávil v práci, na sobě pracoval.

"Základní požadavek byl, aby vzdělávání jednoznačně směřovalo k prohloubení praktických znalostí a dovedností," potvrzuje Mostýn. Zároveň by pracovník měl rozšířit své znalosti i v příbuzných či navazujících výrobních činnostech.

V současné době vzniká konkrétní návrh, jak bude kurzarbeit fungovat, hotový by měl být v polovině letošního června. Svaz přitom prosazuje, aby nová pravidla vstoupila v platnost od 1. září tohoto roku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Široká nabídka práce.

 

Právě se děje

Další zprávy