Připoutejte se, prosím! aneb TOP 10 nejděsivějších letišť světa

Připoutejte se, prosím! aneb TOP 10 nejděsivějších letišť světa
Letiště Princezny Juliany, ostrov Svatý Martin, Karibské moře . Největším problémem tohoto letiště je délka jeho přistávací dráhy, která je činí pouhých 2,180 metrů. Tato délka je standartně dostačující pouze pro malé a střední letouny. Přesto je toto letiště druhé nejrušnější v této oblasti Karibiku a přistávají zde i tak obří letadla jako Boeing 747 nebo Airbus A340, které při vzletu nebo přistání létají těsně nad plotem oddělujícím přistávací dráhu od nedaleké pláže.
Varování na pláži těsně sousedící s letištěm Princezny Juliany. "Poryv z proudových motorů odlétajících nebo přilétajících letadel může způsobit vážná fyzická poranění mající za následek vážnou tělesnou újmu a/nebo smrt."
Reaganovo národní letiště, Washington DC, USA. Washingtonské letiště se nachází přímo v centru dvou vzájemně se překrývajících vzdušných proudů. Poloha tohoto letiště vyžaduje, aby se piloti při klesání drželi řeky Potomac a zároveň se dokázali vyhnout budovám Pentagonu a CIA. Naopak při vzletu, musí piloti rychle stoupat podél levého břehu řeky tak, aby se vyhnuli Bílému Domu.
Letiště Gibraltar, Gibraltar. Přistávací plocha letiště Gibraltar je ze dvou stran obklopena mořem. Na východní straně Středozemním a na západní straně zálivem Algeciras. Přistávací dráha je pouhých 1828 m dlouhá, takže při přistávacím a vzletovém manévrování musejí být piloti velice přesní.
Foto: Aktuálně.cz
Karel Toman
9. 9. 2009 12:51

Nalétáváte po křídle na přistání a najednou se s vámi letoun propadne tak, až v kabině začnou hvízdat kontrolky. Váš sestup je příliš strmý a rychlý. Za běžných okolností je to příznak blížící se katastrofy. Na většině z žebříčku nejděsivějších letišť světa, který vloni přinesl magazín Travel an Leisure a který letos připomněla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, jinak přistát nejde. Připoutejte se, při následujících přistáních si zaručeně budete kousat nehty.

 

Právě se děje

Další zprávy