Příkopy zlevnily.I tak jsou nejdražší ve střední Evropě

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 9. 2010 9:54
Žebříček nákupních ulic s nejdražším nájemným se změnil, Praha zůstává nejdražší ve střední Evropě.
5th Avenue v New Yorku se synonymem luxusních nákupů.
5th Avenue v New Yorku se synonymem luxusních nákupů. | Foto: Cushman&Wakefield

Praha - Čím větší věhlas a dražší zboží, tím vyšší je i nájemné. Čísla udávající jeho výši na nejznámějších nákupních ulicích světa jdou do tisíců eur za čtvereční metr.

V letošním žebříčku ulic s nejdražším nájemným, který pravidelně sestavuje poradenská společnost Cushman&Wakefield, však zaúřadovala krize. Mnohde se nájemné snižovalo.

Ne tak na špičce žebříčku - již devět let se na první příčce drží Pátá Avenue v New Yorku, kde se letos nájemné zvýšilo na 16 257 eur za metr čtvereční za rok a dosáhlo tak nového rekordu. Nezměnila se ani druhá příčka, která patří Causeway Bay v Hongkongu.

O svou třetí pozici ale přišla pařížská Champs Elysées, která se s nájemným 6 925 eur za čtvereční metr za rok propadla na pátou příčku za tokijskou Ginza a londýnskou New Bond Street.

Pražské Příkopy sice i letos platí za středoevropskou jedničku mezi nákupními ulicemi, ale v celkovém pořadí se propadly. Z loňského dvaadvacátého místa klesly na sedmadvacátou příčku, přestože nájemné se snížilo jen symbolicky: z 1 980 eur na 1 971 eur za metr ročně.

"Cena za pronájem se drží stále vysoko, obchodníci dnes už ale nejsou ochotni přeplácet tržní nájemné, jak tomu bylo v minulosti. Příkopy jsou spolu s Václavským náměstím pořád pro značkové obchody nejvyhledávanější lokalitou pro otevření vlajkové prodejny v České republice," vysvětlil Jan Kotrbáček, vedoucí pronájmu jednotek v centrech měst v pražské kanceláři Cushman & Wakefield.

Foto: Cushman&Wakefield

I přes mírný pokles patří Praze čtrnácté místo mezi nákupními metropolemi Evropy a stále drží pořádný náskok před ostatními středoevropskými zeměmi. Budapešťská Váci utca skončila na sedmatřicáté příčce s nájemným 1 195 eur na metr a rok, varšavský Nowy Swiat na čtyřicáté příčce s nájemným 992 eur za metr a rok.

"Praha je v rámci střední Evropy rozhodně nejatraktivnější destinací - má velmi dobrou nabídku značek soustředěných do jedné nákupní zóny a velký podíl turistů podílejících se na tržbách v obchodech, to vše zasazené do ojedinělé architektury. Všechny tyto faktory ovlivňují vývoj výše nájemného obchodních prostor v centru města," dodal Kotrbáček.

Studie Hlavní nákupní ulice světa, jejíž součástí je u žebříček těch, kde je nájemné nejnákladnější, sleduje výši nájemného v 269 destinacích 59 zemí světa.

 

Právě se děje

Další zprávy