Příjemný šok. Český průmysl se skokově zlepšil

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 7. 10. 2013 9:40
ČSÚ hlásí, že zejména výroba aut vytáhla tuzemský průmysl do kladných čísel.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Průmyslová výroba v srpnu meziročně vzrostla o 1,6 procenta a totálně přebila všechny odhady analytiků. Klíčové odvětví celého tuzemského hospodářství je v lepší kondici, než všichni čekali.

Zatímco všeobecně se předpovídal propad průmyslu o zhruba 1,3 procenta, skutečným výsledkem je opačný, dokonce ještě větší růst. Meziměsíčně průmysl skočil dokonce o nečekaných 4,2 procenta.

Podle dat Českého statistického úřadu silně vzrostla výroba motorových vozidel, což může potvrzovat předchozí výroky o oživení české automobilové produkce. Automobilky představily nové modely a je možné, že v číslech statistiků se už projevil jejich prodej.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 12,3 procenta, informoval také Český statistický úřad. Ty ze zahraničí vzrostly o 15,6 procenta, domácí o 6,4 procenta. "Průmyslová produkce v odvětví výroby motorových vozidel vzrostla meziročně o 26,1 procenta," doplňuje Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Stejně tak vzrostla výroba plastových a kovových výrobků, a to o 4,1, respektive o 2,8 procenta. "Na druhé straně došlo k dalšímu poklesu v odvětví těžby a dobývání," říká Novák.

Ačkoliv označuje analytik srpnová čísla za "nejpozitivnější" v tomto roce, za celý rok 2013 nadále počítá s poklesem průmyslové výroby o dvě procenta.

Připravujeme podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy