Přichází další čínská invaze. Nábytková

Tomáš Fránek
8. 4. 2007 0:00
Čínské židle a stoly nabízí velcí i malí prodejci
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Po textilu a obuvi z Číny míří ve stále větším množství na český trh další komodita z této země,nábytek.

Stále více prodejců nabízí především levné stoly a židle z Číny. Ty začínají kromě velkých řetězců dovážet i některé především menší nábytkářské firmy.

Čínské společnosti už také patří  mezi pravidelné návštěvníky brněnského mezinárodního veletrhu Mobitex.Na výstavní akce do Číny vyráží také čeští podnikatelé.

Krachy nehrozí, ubráníme se

"Už jsme předběžně domluveni na tom, že čínská firma nám bude dodávat jednodušší výrobky jako stoly a židle, kde prostě cenou nemůžeme konkurovat, my se budeme specializovat na složitější nábytek dělaný na míru," řekl jeden z majitelů menší nábytkářské firmy.

To, že na český trh míří stále více zboží z Číny potvrzuje také Asociace českých nábytkářů, která sdružuje významné firmy z oboru.

"Dovoz nábytku z Číny roste poměrně rychle," řekl deníku Aktuálně.cz tajemník asociace Tomáš Lukeš.

Nábytkáři se ale zatím neobávají obuvnického nebo textilního scénáře, kdy dovoz levného zboží z Asie vedl ke krachům velkých tuzemských firem a propouštění desítek tisíc lidí.

Až na jednu výjimku, kterou byl rok 2003, totiž už sedm let tržby českých nábytkářských firem rostou, předloni převýšily padesát dva miliard korun, loni byli ještě o miliardu vyšší.

Více než polovinu svých výrobků české firmy, kterých je na pět set, vyvážejí především na unijní trhy, ale také do Spojených států nebo Kanady. A chtějí se znovu dostat i od východní Evropy.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Situace z textilního nebo obuvnického průmyslu kvůli dovozu čínského zboží zatím nehrozí, nábytkářské firmy jsou na to připraveny," řekl Lukeš. A asociace má i průzkumy, které dokládají, že se zákazníci už při nákupu nábytku neřídí jenom cenou.

To, že dovoz nábytku do země stoupá, dokládají statistiky. Loni se do Česka dovezl nábytek za zhruba 17 miliard korun, v roce 2005 dovoz dosáhl objemu 16,3 miliardy korun.

Zároveň ale roste i export českého nábytku.

Čínský nábytek mění svět

Lidé v tuzemsku koupili loni nábytek za asi 43 miliardy korun, v roce 2005 to přitom bylo 42,6 miliardy korun.

Necelá polovina nábytku, který lidé koupí, pochází z Česka. A zatím nad čínskou konkurencí vede v tuzemsku polský nábytek. Polsko totiž patří mezi největší světové producenty nábytku, většina výrobků se země vyváží.

Česko není zdaleka jedinou zemí, kam čínští nábytkáři dodávají stále více zboží, podobně je na tom třeba Slovensko.

Italští výrobci nábytku už minulý rok požadovali uvalení antidumpingová cla na čínské židle a další produkty.

Čínský nábytek už také výrazně změnil například trh ve Spojených státech. Tam už i přes protesty místních výrobců a taky téměř dvě stě procentní cla uvalené úřady na část zboží tvoří nábytek z Číny až třetinu nabídky v obchodech.

Vývoz nábytku z Číny stále výrazně roste. Za první dva měsíce letošního roku tak stoupl vývoz čínského nábytku do celého světa o 47 procent, víc než třeba export oděvů.

 

Právě se děje

Další zprávy