Příběh podnikatele: Učil Rusy paštikám, teď Hamé prodal

Tomáš Fránek
6. 4. 2008 19:06
Novotný si nechal v Hamé podíl, nechce odejít úplně

Uherské Hradiště - Je to jako příběh z knížek pro podnikatele. Bývalý většinový majitel největší tuzemské konzervárny Hamé Leoš Novotný dokázal vybudovat obří firmu a nyní po sedmnácti letech ji prodal islandské společnosti Nordic Partners.

Výrobky firmy, kterou budoval od roku 1991, zná v Česku každý. Kečupy, dětské přesnídávky, proslavené paštiky Májka, v poslední době i bagety. Jméno Novotného, který společně se svými dvěma spoluvlastníky Hamé vybudoval, zase tolik lidí nezná.

Muž řazený mezi sto českých a moravských miliardářů je tvrdohlavý, neústupný, sebevědomý, s obrovskou intuicí a přehledem o svém oboru.

Dětské výživy Hamé
Dětské výživy Hamé | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte souvislosti:
Výrobce Znojemských okurek a Islanďané potvrdili fúzi
Islanďané chtějí koupit konzervárny Hamé

A také patřičně pyšný na to co dokázal. "Když jsme začínali, byly naše tržby 160 milionů. Loni to už bylo skoro pět miliard. Máme šedesát procent tuzemského trhu, jsme první liga," říká Novotný.

Vnutil Rusům paštiky

O tom, že je mužem, který si svoje vize plní, se mohli přesvědčit mnozí včetně ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Foto: www.hame.cz

"Řekl jsem mu, že naučím jíst Rusy paštiky," popsal svoje setkání s ruským prezidentem na Pražském hradě.

Jeho slova se naplňují, Rusové nakupují čím dál více výrobků moravské konzervárny. Právě úspěch na obrovském trhu i v dalších státech východní Evropy byl i jedním z důvodů, proč se o koupi Hamé ucházelo 44 firem.

A další důkaz úspěšného kroku Novotného. Paštikáři - to jako nadávku museli poslouchat zlínští hokejisté, když se Novotný rozhodl, že se stane vlastníkem extraligového Zlína. Jenom co bylo křiku kolem toho, že se v logu objevil znak Hamé, červený medvěd.

Pak však zlínští hokejisté získali titul  a Novotný, v jehož lóži na hokejovém stadionu sedával Bolek Polívka nebo Pavel Zedníček, si tak užíval slávy.

Vstup do hokejového klubu byl přitom pro něj především marketinkovým tahem, jak ještě víc zviditelnit Hamé. Z klubu jeho firma odešla ve chvíli, kdy měl Novotný pocit, že už to firmě nic nepřináší.

Naopak spolupráce s Bolkem Polívkou trvá. Herec vystupuje v reklamě na vlajkovou loď firmy, paštiku Májka, Hamé je zase sponzorem většiny Polívkových projektů.

Konkurenty smazal z mapy

Novotného protivníci mu nemohou zapomenout, jak agresivně si počínal při likvidaci tuzemské konkurence. Když Hamé v roce 1992 vzniklo privatizací ze státního podniku Biofruct Babice, byla to jedna ze 40 konzerváren v Česku.

Nyní se dají podobné firmy jako je Hamé spočítat na prstech jedné ruky. A ty, které za něco stály, skoupilo právě Hamé. Znojmia, Otma nebo Veselá pastýřka skončily v rukou Novotného, Hamé má celkem šest továren.

A třeba převzetí značky Znojmia proslavené výrobou Znojemských okurek bylo poměrně dramatické a řešily je i soudy. Stejně tak urputně bojoval o značky, které jeho firma vzkřísila, jako je právě Májka. Do sporu se dostal i se svými nadnárodními konkurenty jako třeba společnost Nestlé.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
O značku Nova se bojuje. Dohadují se výrobci okurek
Soud s majitelem Fruty: Kdo může za krach firmy a jak je to se známkou Hamé?

"Jiné továrny ztroskotaly kvůli tomu, že vlastníkům šlo jen o to, aby získali prvních deset milionů do vlastní kapsy. Další zničily spory mezi vlastníky," říkal Novotný v jednom z rozhovorů.

Foto: www.hame.cz

S Hamé se Novotný ale ani pro prodeji nechce úplně rozloučit, zůstává menšinovým akcionářem. "Firmě budu věnovat deset až patnáct procent svého času, chci pomoci především ve strategickém rozhodování," říká.

Je vidět, že v hlavě už má další plány, zatím jenom říká, že bude spolupracovat se svým synem. "Budou to projekty v regionu," říká Novotný, vášnivý myslivec, který vlastní nebo má v pronájmu několik loveckých revírů.

Jestli zůstane v hlavní zasedací místnosti Hamé v Kunovicích Novotného sbírka loveckých zbraní, není jasné. Generální ředitel nového vlastníka Hamé Gunnar Leo Gunnarsson z Nordic Partners loveckou vášeň Novotného nesdílí. "Žádné zvíře jsem nezabil," říkal na tiskové konferenci.

 

Právě se děje

Další zprávy