Při leteckých neštěstích loni zemřelo 786 lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 3. 2011 10:03
V roce 2010 došlo k 94 leteckým neštěstím, zahynulo při nich o 101 pasažéra více než o rok dřív.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Cestování vzduchem je sice i nadále bezpečnější než jiné způsoby dopravy, v loňském roce se ale počet nehod dopravních letadel o čtyři zvýšil. Jak informovalo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), při neštěstích tak zahynulo o 101 pasažéra více než v roce 2009.

Celkový počet leteckých neštěstí v loňském roce stoupl na 94, zemřelo při nich 786 lidí. Podobné počty mrtvých uvádí statistiky při dopravních nehodách jen v České republice.

Pravděpodobnost zřícení je větší u strojů z východu 

"Z celkového počtu se 77 nehod stalo starším letadlům východní výroby, 17 nehod se stalo letadlům západní výroby. Největší počet nehod, celkem 19, se stalo v Africe," uvedl mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

V posledních letech byl v počtu leteckých neštěstí neméně tragický rok 2004, kdy při nich zemřelo pouze 428 osob, celkově se však bezpečnost v posledních deseti letech zvýšila.

"Ještě v 90. letech minulého století docházelo v průměru k více než 1000 úmrtím ročně a to se navíc létalo na menším počtu letů než v současnosti," upozornil Okamura.

Dopravní letadla v loňském roce přepravila na 36,8 milionů letů celkem 2,4 miliardy lidí.


 

Právě se děje

Další zprávy