Při dostavbě metra A se podvádělo ve velkém, říká audit

ČTK ČTK
9. 2. 2014 10:07
Audit zpochybnil proplacení stavebních prací za 1,3 miliardy korun.
Tak se razila nová část metra A.
Tak se razila nová část metra A. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Audit dostavby metra A do pražského Motola zpochybnil proplacení stavebních prací za 1,3 miliardy korun. Uvádí to týdeník Euro v čísle, které vyjde v pondělí. Jako rizikové byly také označeny změny stavby za dvě miliardy. Pražský dopravní podnik (DPP) dokončil audit v lednu.

Podle auditorů byl v řadě případů porušen zákon o veřejných zakázkách, takže část nákladů nebude možné proplatit z fondů EU. Z dotací EU přitom mělo jít 7,5 miliardy z celkových 22,5 miliardy Kč.

Předběžná neoficiální verze interního auditu ukazuje podle Eura chyby v řízení projektu, smlouvách, kontrole a archivaci dokumentů, ale také vady v projektové dokumentaci a nedostatečný geologický průzkum. DPP prý neměl detailní informace o změnách, nákladech ani posunech termínů.

O kontrolu přišel podnik podle auditu uzavřením mandátní smlouvy s firmou Inženýring dopravních staveb (IDS), která měla mít na starosti vše od výběru zhotovitelů přes dohled nad stavbou po schvalování faktur.

Do médií unikla část výsledků auditu již loni. Údajně padlo i trestní oznámení kvůli tomu, že IDS prý zadal některé práce bez řádného řízení. Před týdnem přitom ředitel DPP Jaroslav Ďuriš tvrdil, že pochybení nejsou tak vážná, jak bylo dříve uváděno.

Šestikilometrový nový úsek metra A má být zprovozněn na začátku příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy