Přesuňte Vánoce na jaro, Apple v dubnu vypustí iPad2

Karel Toman
22. 11. 2010 11:30
Odborníci odhadují, že nový iPad s menší obrazovkou přijde na trh na jaře
Hamburk
Hamburk | Foto: Reuters

New York - Přesně rok poté, co byl na trh uveden revoluční tablet iPad, vypustí firma Apple do světa jeho menšího a mladšího sourozence iPad2.

Sází na to alespoň server Computerworld.com s odvoláním na Briana Marshalla z newyorské poradenské společnosti Gleacher & Co.

Nový iPad má mít o dva palce menší displej a vestavěnou kameru.

Analytik Marshall zdůvodňuje svůj tip "kalendářem" bratrance iPadu - iPhonu. Poslední tři roky se totiž jeho nové verze vždy objevovaly v červnu nebo červenci.

Správné okýnko

"Myslím, že správné časové okýnko pro iPad2 je duben," tvrdí Marshall, "předpokládám totiž, že Apple svůj CDMA iPhone spustí v březnu, takže obojí pomůže vyrovnat sezónnost Applu," dodal.

Trhu s tablety iPad dominuje, přesto má dva zdatné konkurenty. Je to jednak PlayBook, který společnost Research In Motion spustila v září a GalaxyTab od Samsungu, který je na trhu od října.

Podle expertů může být menší iPad2 opět trefa.

"Pokud Apple skutečně přistoupí ke zmenšení 9,7 palcového displeje u iPadu, pak docílí lepší konkurenceschopnosti vůči dalším modelům jiných značek - například vůči sedmipalcovému přístroji Samsung Galaxy s operačním systémem Android, který byl veřejností vřele přijat a je tak pro iPad velkou hrozbou," míní server Digitálně.cz, podle kterého umožní vestavěná kamera použití videokonferenční aplikace Apple FaceTime.

Streve Jobs objevil díru

Zprávy o výbavě menšího iPadu s kamerou se odvolávají mimo jiné na asijské výrobce elektronických součástek pro stávající generaci Apple iPad.

Připomeňte si, jaký blázinec iPad letos ve světě způsobil

Oficiální prodej iPadu v kamenných obchodech v USA začal letos 3. dubna. Jen za první měsíc se ho prodalo milion kusů. Šéfu Applu Stevu Jobsovi se iPadem podařilo najít na trhu dlouho hledanou "díru" mezi smartphonem a notebookem.

"Je mnohem lepší, než oboje," řekl Jobs na oficiálním představení iPadu  letos 27. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy