Přes SMS Češi loni utratili 1,5 miliardy korun

Ekonomika Ekonomika
17. 10. 2012 10:55
Nejvíce SMS plateb využíváme k nákupu jízdenek či placení parkovného
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pomocí SMS Češi loni zaplatili zboží a služby v hodnotě 1,56 miliardy korun, což je přibližně o 15 procent více než v roce 2010.

Nejvíce SMS plateb využíváme k nákupu jízdenek MHD, placení parkovného, úhradě regulačních poplatků v nemocnicích a také k zasílání příspěvků na dobročinné účely.

Statistiku zveřejnila Asociace provozovatelů mobilních sítí, data tak pochází od všech třech operátorů působících v Česku.

Přes SMS lze dále například objednat předplatné novin a časopisů, nakoupit knihy nebo DVD, zaplatit vstupenku na kulturní a sportovní akce, i třeba podat inzerát či zaplatit jízdné v taxíku. Přehled všeho, co je možné prostřednictvím SMS pořídit, je k dispozici na webu platmobilem.cz.

Méně neplatičů

Jízdné na městskou hromadnou dopravu je možné zaplatit prostřednictvím SMS jízdenky v devíti městech. Jako první tuto možnost ve spolupráci s mobilními operátory nabídla v roce 2007 Praha, a jako zatím poslední letos v lednu Hradec Králové.

Rozvíjí se také možnost placení parkovného. Počet míst, na kterých lze parkovné zaplatit prostřednictvím SMS, se za poslední rok téměř zdvojnásobil, a je tak možné již ve 32 městech České republiky.

„Zkušenosti z již fungujících projektů v oblasti SMS jízdného a SMS parkovného ukazují, že zavedení této možnosti plateb vedlo ve většině případů ke zvýšení celkového objemu vybraných prostředků a naopak ke snížení počtu neplatičů nebo černých pasažérů," říká Michaela Vrbová Renčínová, prezidentka Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Regulační poplatky je možné přes SMS v současné době zaplatit ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně a v Rokycanské nemocnici.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Mobilní operátoři.

 

Právě se děje

Další zprávy