Premiér pošle domů miliony. Na Nemak

Tomáš Fránek
15. 5. 2006 13:51
Most/Brno - Stát zaplatí za stažení žalob, které provází investici mexické společnosti Nemak na severu Čech a budování průmyslové zóny v Havrani u Mostu. Uvnitř: ANKETA
Továrna Nemak u Mostu.
Továrna Nemak u Mostu. | Foto: www.nemak.cz

Vláda totiž uvolní 234 milionů korun na výkup více než devadesáti tří hektarů pozemků v průmyslové zóně Joseph.

Chce se tak mimosoudně vyrovnat se sedlákem Janem Rajtarem, který svými žalobami komplikuje výstavbu továrny mexického investora - společnosti Nemak - která má v zóně svoji továrnu a chce ji rozšiřovat.

Uvolnění peněz oznámil premiér Jiří Paroubek při své návštěvě Mostu. Tedy v kraji, ve kterém je sám volebním lídrem ČSSD.

Přitom ještě před několika týdny zástupci vlády odmítali, aby stát do výkupu pozemků vůbec nějaké peníze investoval.

Změna stanoviska

Sedlák Rajter a jeho právníci proto minulý měsíc ustoupili od dohody o odkoupení pozemků s magistrátem města Most. Místo toho se rozhodli pokračovat v soudních jednáních.

A to přesto, že se už výkupu pozemků nebránili. "Nemá to cenu. Úřady nedokážou prosadit právo; už nevěřím, že tu fabriku něco zastaví," řekl v dubnu Jan Rajter mladší.

"Nikdy jsme nesouhlasili se stavbou Nemaku. Chtěli jsme referendum obyvatel Havraně, to nám zmařili. Podali jsme žaloby na první etapu výstavby továrny i na druhou etapu. Soudy nám daly za pravdu, přesto jedna tovární hala stojí, druhá se staví. Nedali jsme souhlas s vybudováním trafostanice, dva roky byl klid. Ale nyní už stavba začíná. Je to boj s větrnými mlýny," řekl Jan Rajter mladší.

Rodina si už dala inzerát, chce se z Moravěvsi v sousedství Havraně vystěhovat. Zatím však nenašla adekvátní náhradu. "Máme 560 hektarů pozemků, to vcelku asi nikdo nevlastní. A pokud ano, tak zase areály kravínů má pronajaté. My ale chceme hospodařit na svém. Farmaření se nevzdáme, je to náš koníček. Mám dva kluky, neumějí si představit, že by dělali něco jiného," dodal Rajter mladší.

Peníze z privatizace

"Odkup pozemků kromě stažení těchto žalob umožní i další rozvoj zóny," uvedl vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht.

Rajter získá za pozemky celkem 260 milionů korun, zbylých 26 milionů musí zaplatit město Most jako vlastník zóny. "Peníze vláda uvolní z privatizačních výnosů určených pro rozvoj území průmyslových zón, tedy i na nákupy pozemků," řekl Aubrecht.

Problémy s postupem úřadu, který není vždy podle zákona, investici mexické firmy na Mostecku v zóně Joseph provázejí od roku 2001. Továrna mexické společnosti je přitom označována za ukázkový příklad toho, jak stát a místní úřady zvýhodňují zahraničního investora.

Rekordní počet žalob

Investici mexické firmy tak provází rekordní počet žalob a dalších právních podání, kterých bylo celkem téměř 250. Mezi nimi figurovaly také tři ústavní stížnosti, deset kasačních stížností k Nejvyššímu správnímu soudu, dvacet jedna žalob nebo dvě trestní oznámení.

Odpůrci Nemaku byli ve většině případů úspěšní.

 Soudy už zrušily chybná rozhodnutí, kterých se úřady dopustily před stavbou první části továrny. Neplatná jsou v této chvíli dvě povolení na stavbu příjezdových cest a také územní rozhodnutí na celý projekt.
Soud rovněž zrušil rozhodnutí ministerstva životního prostředí, ve kterém stát hodnotí, jak rozšíření továrny dopadne na krajinu. Ekologové už  uspěli celkem ve dvanácti sporech.

Do svého závodu v průmyslové zóně Joseph u Mostu, která má mít plánovanou rozlohu až 190 hektarů, investoval Nemak přes dvě miliardy korun. Do pěti let chce firma vyrábět 1,6 milionu motorových hlav a zaměstnat přes pět set lidí. Do deseti let pak Nemak hodlá investovat dalších sedm miliard a po rozšíření výroby zaměstnat přes třináct set lidí. Od českých úřadů získala společnost 68 milionů korun jako dotaci na nová pracovní místa a desetileté daňové prázdniny

 

Právě se děje

Další zprávy