Předražených bytů jsou tisíce. Zákopová válka trvá dál

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 1. 2011 15:10
Tam, kde současné ceny končí, jejich cena začíná. Bytové ležáky trh pohlcuje velmi pomalu
Luxusní bydlení v blízkosti soukromého parku.Central Park Praha je po roce prodán jen z třetiny.
Luxusní bydlení v blízkosti soukromého parku.Central Park Praha je po roce prodán jen z třetiny. | Foto: Jan Langer

Brno - Někteří developeři stále zoufale lpí na cenách, které svým novým bytům nasadili ještě před krizí. Trh s novými byty je v Česku zaplaven ležáky a zásoba se rozpouští jen velmi pomalu.

Tyhle byty, v nichž mají jejich současní majitelé utopené zhusta stamilionové částky, se začaly stavět ještě před pádem cen, které ve stavebnictví a nejen tam srazila krize. V přepočtu na čtvereční metr stojí takové byty o desítky procent víc než ceny stejných nemovitostí postavených později.

Koncem loňského roku bylo jen v Praze takových bytů podle analýzy developerské společnosti Ekospol 2 519. Další desítky předkrizových ležáků čekají na své obyvatele i v Brně a Ostravě.

Výše úvěru nastavila cenám dno

Zatímco ceny u starších bytů pod vlivem krize klesly z přefouknutých předkrizových cifer až od desítky procent (zejména u panelových sídlišť), majitelé těchto novostaveb s žádnou výraznou slevou nepřišli. Zájemci se dočkali maximálně nějaké té kuchyně zdarma nebo parkovacího místa jako bonusu.

"Problém nastává u těch developerů, kteří si vzali na takovýto předražený projekt příliš vysoký úvěr. Podle jeho výše pak mohou buďto prodat část bytů pod cenou, aby splatili alespoň úvěr, nebo získat investora, který by zbylé byty odkoupil," vysvětluje generální ředitel realitní kanceláře Gaute Radovan Hlavinka.

Ze strany těch, kdo mají dobré finanční jištění je podle něj o překupy podobných nemovitostí zájem.

Realitní experti se shodují, že projekty, u nichž bylo možné cenu snížit, už zlevnily. A co s těmi, které zlevnit nemohou? "Zákopová válka bude pokračovat a záleží na tom, komu dříve dojde trpělivost - bankám a developerům na straně jedné nebo kupujícím na druhé," konstatuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol.

Jinými slovy developeři si byty drží a doufají, že je realitní trh postupně vstřebá.

Trh pohltí všechno, i metr za 84 tisíc

Že postupné, ale pomalé pohlcování funguje, dokazuje analýza společnosti Ekospol, která pravidelně sleduje situaci na pražském realitním trhu s novým bydlením. Podle jejích údajů počet ležáků začal v posledním čtvrtletí loňského roku pomalu klesat.

Z dříve zmiňovaných dvou a půl tisíce neprodaných dokončených bytů jich za tuto dobu našlo kupce více než dvě stě, počet se tedy snížil na 2 276 bytů. Ekospol do své analýzy zahrnuje projekty, které mají nejméně padesát bytů. Největší podíl neprodaných bytů je v cenové hladině od 50 do 65 tisíc korun za čtvereční metr (včetně DPH).

Dobrým důkazem toho, že každý byt má svého kupce možná i bez ohledu na cenu, je projekt Central Park Praha na Žižkově. Cena za čtvereční metr se tu pohybuje od 64 do 85 tisíc za metr čtvereční. I tohle předkrizové luxusní bydlení v sousedství soukromého parku se pomalu, ale jistě prodává.

Podívejte se, co nabízí luxusní bydlení v Central Parku

"Ceny už v roce 2009 patřily k nejvyšším v rámci rezidenčního developmentu v celé republice. Na počátku loňského roku došlo k úpravě cen - ke snížení o 15 až 20 procent. Na základě této úpravy se podařilo v průběhu loňského roku prodat 46 bytů. Celkově je nyní v projektu prodáno přibližně 160 bytů, což představuje asi třetinu," konstatuje Jiří Pecháček, jednatel společnosti CP Real, která byty v Central Parku prodává.

Vzhledem k tomu, že se jedná o luxusní bydlení, je společnost podle něj s tempem prodeje spokojena. "Další zásadní plošnou úpravu cen nepředpokládáme," dodává Pecháček.

Praha není jediná

Předkrizové ležáky ale nejsou pražskou specialitou, i když v hlavním městě je jich k mání vzhledem k velikosti trhu jednoznačně nejvíc.

"Tady v Brně vzniklo několik takových projektů, ač jsme je jako konzultant nedoporučovali právě kvůli příliš vysoké ceně stavět. Prodaná je z nich asi polovina, v nabídce se tyto byty objevují už dva roky," říká Radovan Hlavinka z Gaute.

Zatímco před krizí se některé projekty stavěly s konečnou cenou až 55 tisíc za čtvereční metr, nyní se nové byty v dobrých lokalitách nabízí za 40 tisíc korun za čtvereční metr.

A podobná je i situace v Ostravě. "Ceny u některých předkrizových projektů se pohybovaly výrazně nad 50 tisíci za metr, nové projekty se nyní v Ostravě pohybují kolem 35 tisíc korun za metr čtvereční," potvrzuje Michaela Banasiová, manažerka společnosti Sting Development.

Také v Ostravě se kupující nedočkali příliš vysokých slev, ale spíš akčních nabídek na vybavení. "Ne všichni developeři nabízejí plošné slevy, často spíše formou akční nabídky, která může být zajímavá. Domnívám se, že pokud klient přijde s rozumným požadavkem na cenu, tak je schopen se s developerem u těchto ,ležáků' domluvit," dodává Banasiová.

Developeři se poučili

Magickou hranicí je pro developery nejen mimo Prahu, ale i v hlavním městě, padesát tisíc korun za čtvereční metr.

Přiznávají, že krizový vývoj na realitním trhu je přivedl ke změně strategie. "Změnili jsme přístup k výstavbě nových projektů. Nejprve se dostaví a prodá jedna budova, potom další," vysvětluje mluvčí developerské společnosti Finep Petra Kopecká.

Zároveň vzali developeři na vědomí rostoucí poptávku po menších bytech než dřív. "Zatímco před krizí byl velký zájem o čtyřpokojové byty, dnes je to spíš 2+kk a 3+kk," dodává. Ceny nových projektů Finepu se pohybují mezi 38 tisíci za čtvereční metr a 52 tisíci v luxusnějších projektech.

 

Právě se děje

Další zprávy