Předražená O2 arena: Bestsport si práci účtoval dvakrát

Ekonomika Ekonomika
16. 1. 2012 19:38
Podle auditu si bývalý management nechal navíc vyplatit 300 milionů korun
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bývalý management společnosti Bestsport si při stavbě předražené O2 areny nechal navíc vyplatit 300 milionů korun.

Audit společnosti, o němž informovala Česká televize, totiž odhalil, že si lidé z bývalého vedení vedle standardního platu fakturovali za stejnou činnost další miliony, a to přes své soukromé firmy. Případem se zabývá policie.

Podle televize je většina smluv "jako přes kopírák". Například Oldřich Kračmer z investičního oddělení si prý ke svému platu vyfakturoval celkem 39 milionů korun za administrativní služby. Jeho kolega a koordinátor výstavby Karel Hudera pro změnu za "vypracování manuálu postupu prací" inkasoval 37,5 milionu.

"Je to řádově mezi deseti dvaceti lidmi nebo subjekty," řekl televizi Zdeněk Ertl, člen současného představenstva Bestsportu. Podle něj už nikdo z kritizovaných lidí ve společnosti nepracuje.

Bestsport, který má stejné akcionáře jako loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy, je v insolvenci od počátku loňského května. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou před lety nechala postavit Sazka vedená Alešem Hušákem.

Hala přišla na více než sedm miliard korun. Jak ovšem ukázal nedávný posudek společnosti Ernst & Young, nyní má ve skutečnosti cenu zhruba 1,32 miliardy.

I pokud se k ní připočte další vybavení, které není pevnou součástí haly, dosáhne její hodnota nejvýš 1,57 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy