Předpověď pro ekonomiku se mění, Česko čeká krušný rok

Tomáš Fránek
30. 1. 2009 14:20
Ministerstvo financí mění předpověď vývoje ekonomiky

Praha - Česká ekonomika by podle nové makroekonomické prognózy ministerstva financí letos měla růst o 1,4 procenta. Ještě v říjnu přitom MF počítalo s růstem o 3,7 procenta.

Ministerstvo financí nevylučuje, že vývoj může být i horší. "Výsledky predikce naznačují, že by se česká ekonomika mohla recesi vyhnout, plně vyloučit ji však nelze," uvádí materiál. Analytici pro letošek přitom většinou počítají s poklesem ekonomiky.

Česká národní banka sice zatím předpovídá letos pro českou ekonomiku zpomalení na 2,9 procenta, její pesimistický scénář však předpokládá růst jen o 0,5 procenta. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma ovšem nedávno řekl, že ekonomika bude slabší, než jak ji očekává oficiální předpověď. Členka bankovní rady Eva Zamrazilová pak nevylučuje, že růst české ekonomiky letos zpomalí až ke "kladné nule". Novou prognózu ČNB zveřejní ve čtvrtek.

Rok 2010 by měl být podle analytiků ministerstva již lepší, prognóza počítá s růstem HDP o 2,1 procenta. Vzhledem k otevřenosti české ekonomiky a vývoji v zahraničí je nyní podle MF předpověď dalšího ekonomického vývoje ale spojena se značnou nejistotou. "Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008 došlo ke zlomu a do vnitřní ekonomiky začaly dopadat krizové příznaky z vnějšího prostředí," uvádí prognóza.

Míra nezaměstnanosti by se měla letos zvýšit na 5,2 procenta a příští rok na 5,9 procenta, a to z loňských 4,4 procenta. Nepříznivý vývoj by mohla podle MF přibrzdit nová legislativní úprava podpory v nezaměstnanosti a aktivity úřadů práce v politice zaměstnanosti. "Programy budou financované jak z domácích prostředků, tak i za spoluúčasti Evropského sociálního fondu," uvedlo ministerstvo financí.

 

Právě se děje

Další zprávy