Přebytek exportu nad dovozem byl v květnu téměř 30 mld

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
8. 7. 2013 10:00
Ve srovnání s loňským rokem je výsledek lepší o 6,7 miliardy Kč
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: REUTERS/Stringer

Praha - Zahraniční obchod České republiky skončil v květnu v přebytku 28,8 miliardy korun, což je meziročně o 6,7 miliardy korun více. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů meziročně klesly, vývoz o 0,8 procenta a dovoz o 3,7 procenta, informoval dnes Český statistický úřad.

Meziročně klesl zejména vývoz výpočetní techniky a ostatních dopravních a přepravních prostředků. Zvýšil se naopak vývoz strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu. Dovoz klesl u minerálních paliv, naopak více se dovezlo ropy. Dovoz zemního plynu byl nižší.

Přebytek meziročně vzrostl u polotovarů a materiálů, průmyslového spotřebního zboží, strojů a dopravních prostředků, surovin a nápojů a tabáku. Pokles deficitu byl zaznamenán u minerálních paliv a chemických výrobků. Schodek obchodu se tak prohloubil pouze u potravin a živých zvířat.

Ekonomové výsledek komentují neutrálně. "Obchodní bilance z našeho pohledu překvapila v květnu mírně pozitivně, když vykázala přebytek 28,8 mld. Kč. Trh očekával přebytek 29,3 mld. Kč, my pak 26,0 mld. Kč. Meziročně se jedná o zlepšení o 6,7 mld. Kč. Meziroční tempa růstu exportu a importu podle našeho očekávání poklesla mírně do záporu. Vývoz se snížil o 0,8 %, dovoz pak o 3,7 %. Obchodní bilance v národním pojetí pak vykázala přebytek 14,3 mld. Kč," informoval Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

"Tento rok očekáváme přebytek obchodní bilance 314 mld. Kč. Vnější rovnováha i nadále zůstane silnou stránkou české ekonomiky," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy