Pře o pohrobky po IPB: Už nejde ani o miliardu

Adam Junek
7. 4. 2008 13:27
Ministerstvo eviduje miliardy tři
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na počátku bylo 170 miliard. Zhruba takovou nominální hodnotu měly špatné pohledávky vyvedené ze zkrachovalé IPB. Spravovala je Česká konsolidační agentura a některé v řádu miliard se ČSOB, jež IPB převzala, pokusila vrátit. A tak se rozběhly miliardové spory.

Devět miliard, sedm miliard, 5,4 miliardy, hlásilo ministerstvo financí aktuální hodnoty sporů. Dnes, bezmála po osmi letech od pádu IPB, se podle informací deníku Aktuálně.cz pohybuje sporná částka už jen pod jednou miliardou.

Které číslo vlastně platí? Neshodneme se.

"Aktuálně se to pohybuje výrazně pod jedním procentem původní částky," sdělil deníku Aktuálně.cz informovaný právní zdroj blízký sporům.

Ani jedna ze stran se však na daném čísle neshodne.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Stát prohrál spory o miliardovou pohledávku

Ministerstvo podle svých právníků eviduje vyšší částku. "Spory vedené ministerstvem proti ČSOB mají hodnotu 2,1 miliardy, ČSOB proti ministerstvu pak při vyloučení pohledávky za J. Ring 1,4 miliardy," sdělil deníku Aktuálně.cz Jakub Haas z tiskového oddělení.

Banka to rázně popírá, konkrétní sumu ale sdělit nechce. "Probíhající spory nikdy ČSOB nekomentuje. Ponecháme-li stranou mediálně probíraný J. Ring, probíhající soudní a arbitrážní řízení mezi ČSOB a ministerstvem ale ani zdaleka zmíněných částek nedosahují," uvedl Ondřej Vychodil z ČSOB.

Rozdíl mezi sumou ministerstva a údajem deníku Aktuálně.cz je dán odstoupenými, ale nezažalovanými pohledávkami. Tudíž ministerstvo (potažmo ČKA) preventivně odstoupilo od převzetí daného dluhu, protože se obává, že byl například započten dříve, než přešel na ČKA. Do soudních sporů se ale nepustilo, tudíž jsou spíše ve stavu jako by je uznalo.

Sporné pohledávky

V balíku sporných pohledávek, které ministerstvo loni v létě ohodnocovalo včetně preventivně odstoupených na 5,4 miliardy korun, byly z větších položek pohledávky za společnostmi PYRR, Petra nebo Spalovna průmyslového odpadu.

Dluh firmy PYRR, vyčíslený na zhruba 1,5 miliardy, nakonec ministerstvo po rozhodnutích soudů uznalo jako existující. A před týdnem ji nabídlo v tendru k prodeji.

Stejně dopadly spory o miliardovou pohledávku za Petrou nebo o dluh zhruba 210 milionů Spalovny.

Ty stejný osud jako PYRR nečeká. "U obou pohledávek ministerstvo pokračuje v konkursním řízení. Z konkursního řízení Petra by mělo být v krátké době vyplaceno ministerstvu zruba 140 milionů korun a ještě lze očekávat plnění pro věřitele ve druhé třídě. Plnění je rovněž očekáváno z konkursního řízení Spalovny," upřesnil Haas.

V průběhu posledního roku pak byla uzavřena řada drobnějších sporů o pohledávky za desítky milionů korun, kdy střídavě vyhrávalo ministerstvo, potažmo ČKA, a ČSOB.

Mezi posledními byl tak například uzavřen boj o pohledávku za společností ROSA za asi 30 milionů korun.

Nejurputnější boj mezi znepřátelenými stranami však nadále běží a potáhne se ještě dlouho. Ten se nastartoval loni, když ČSOB zažalovala u pařížské arbitráže stát kvůli pohledávce za společností J.Ring v hodnotě 1,7 miliardy. Stát kontroval protižalobou o nejméně 27 miliard. Dosud nebyli stanoveni ani arbitři.

 

Právě se děje

Další zprávy