Pře o dluhy po IPB eskaluje, ve hře jsou miliardy

Adam Junek
27. 7. 2007 9:50
ČKA se s bankou přetahuje o problematické pohledávky
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dlouholeté tahanice o dluhy po zkrachovalé Investiční a Poštovní bance neberou konce. Středobodem sporů mezi ČSOB a Českou konsolidační agenturou jsou takzvané pohledávky s právní vadou.

Právě kvůli jedné z nich se vyostřily vztahy státu a největší banky v zemi. Banka totiž zažalovala u arbitráže stát o 1,7 miliardy, které musela vrátit ČKA. Stát kontruje žalobou minimálně o 27 miliard, které měla ČSOB dostat neoprávněně.

O sporu státu a banky čtěte ZDE

Takových pohrobků po zkrachovalé IPB, o něž se ČKA a ČSOB dlouhodobě přetahují, je ale více.

Přetahovaná pokračuje

A s největší pravděpodobností tahanice o tyto pohledávky přejdou koncem roku, až ČKA skončí, na ministerstvo financí. Ani jedna ze stran není ochotna ze své pozice ustoupit.

Jde o balík dluhů v celkové nominální hodnotě asi 5,4 miliardy korun.

Co je v balíku schováno? ČTĚTE ZDE

Nejnověji rozhodnutý případ vyšel konsolidační agentuře. Česká konsolidační agentura uspěla u Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR s žalobou proti ČSOB. ČKA se žalobou domáhala vrácení úplaty za postoupení výdajů spojených s vymáháním dvou pohledávek za O.D. trading. Informoval server Euro Online.

ČKA tak od banky dostane 22 milionů plus náklady řízení.

Banka si ale v ostatních případech věří.

"V posledních dvou měsících se tento seznam notně vyprázdnil o více než tři miliardy korun," uvedl při on-line rozhovoru na stránkách Patrie Pavel Kavánek, šéf ČSOB.

Foto: Aktuálně.cz

"Vypadla z něj aktiva, u nichž arbitráže nepřiznaly ČKA její argumentace o neexistenci aktiv. Dále aktiva, kde arbitráže sama ČKA stáhla zpět, či pohledávky, které byly pravomocně přiznány agentuře vůči dlužníkovi - tudíž již nemají žádnou právní vadu," vypočítává Kavánek.

Zbytek jsou podle ČSOB zažalované pohledávky.

Odstoupení na druhou

Agentura to ale vidí opačně. "U pohledávek za asi 3,9 miliardy jsme odstoupili od smlouvy o jejich převzetí, protože podle našeho názoru mají právní vadu," uvedl pro Aktuálně.cz Zdeněk Čáp, šéf ČKA.

"Zbytek jsou zažalované pohledávky," dodal.

ČKA nevylučuje, že stáhne odstoupení. "Pokud se prokáže, že pohledávka je bez vady a je platná, pak to uděláme," říká Čáp.

Podle něj agentura od smluv vlastně odstoupila preventivně. "Chtěli jsme, aby ČSOB prodloužila promlčecí lhůtu, než doběhnou všechny spory o pohledávky. Neudělali to, tak jsme se museli pojistit," vysvětluje Čáp.

Inkriminovaná pohledávka, kvůli níž se střet státu a ČSOB vyostřil, byla podle ČKA rovněž pohledávka s právní vadou. ČSOB ji ale vrátila z jiného důvodu: špatně uzavřené smlouvy o převodu. Banka ji proto přijala zpět, agentuře peníze vrátila a nyní se v arbitráži podle smlouvy o státní záruce dožaduje náhrady.

 

Právě se děje

Další zprávy