Praze se v krizi dařilo skoro nejlépe z evropských měst

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 7. 2011 11:13
Méně než Praze klesl v krizi HDP jen Paříži a Lisabonu
Praha si vedla v krizi jen nepatrně hůř než Paříž a Lisabon.
Praha si vedla v krizi jen nepatrně hůř než Paříž a Lisabon. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Nejhorší ekonomická krize od 30. let dvacátého století poznamenala české hlavní město nejméně ze všech evropských metropolí.

Ve své studii to spočítal nizozemský institut TNO podle vývoje hrubého domácího produktu. Praha podle této studie přestála krizi jako třetí nejlepší v pořadí, o něco lépe dopadla jen Paříž a Lisabon.

V roce 2009, kdy krize drtila Evropu nejsilněji, se HDP Prahy snížil pouze o 2,6 procenta, zatímco v celém Česku klesl o 4,1 procenta.

Paříž pocítila propad ekonomiky o 2,3 procenta a Lisabon o 2,5 procenta.

Institut TNO se zaměřil na celkem 20 metropolí a regionů v celé Evropě. Mezi nimi si nejhůře vedl Řím s propadem o 6,5 procenta, Stockholm s poklesem hospodářství o 6,2 procenta a Milán, jehož HDP poklesl o 5,9 procenta.

Značnou výhodou Prahy proti ostatním metropolím a regionům je vysoký podíl takzvané aktivní populace, tedy obyvatel od 15 do 64 let. Ten činí téměř 81 procent a je pátý nejvyšší na kontinentu.

Nejméně ekonomicky aktivních, 71,1 procenta obyvatel, má naopak region zvaný jako Vlámský diamant, tedy oblast mezi belgickými Antverpami, Gentem, Bruselem a Lovaní. O moc lépe se v tomto ohledu nevede ani Budapešti či Římu.

 

Právě se děje

Další zprávy