Prazdroji hrozí vyloučení ze Svazu pivovarů. Za kampaň

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 4. 2010 17:24
Pivovary se zlobí na Prazdroj kvůli kampani za České pivo. Tváří se podle nich, že je jediný, kdo vaří správně pivo.
Kampaň Žijeme českým pivem staví konkurenci Prazdroje do špatného světla, myslí si Český svaz pivovarů.
Kampaň Žijeme českým pivem staví konkurenci Prazdroje do špatného světla, myslí si Český svaz pivovarů. | Foto: Reuters

Praha - Kampaň Žijeme čedským pivem pije krev většině českých pivovarů. Jsou dokonce připraveny vyloučit Plzeňský Prazdroj, který kampaň spustil, z Českého svazu pivovarů a sladoven. Pivovarníci jsou totiž toho názoru, že Prazdroj prostřednictvím kampaně očerňuje své konkurenty. Informoval o tom server iHned.cz.

Šéfa pivovaru Douglase Brodmana kontaktoval předseda svazu František Šámal a vyzval jej, ať kampaň ukončí. "Pokud bude kampaň Žijeme českým pivem pokračovat, bude Valná hromada ČSPS řešit vyloučení vaší firmy z ČSPS," cituje iHned.cz z dopisu.

Členové svazu se totiž domnívají, že kampaň staví do špatného světla některé pivovary, protože působí dojmem, že jen Prazdroj vaří to správné české pivo.

"Pokud by se Prazdroj snažil dál takhle licoměrným způsobem sebe prosazovat na úkor pověsti ostatních pivovarů, ztratil by za jeho účasti takový svaz smysl. V takovém případě bychom samozřejmě hlasovali pro vyloučení," komentoval kampaň spolumajitel humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard.

V podstatě jde o pokračování sporu o látku tetrahop. Ta je synteticky vyrobená u extraktu z přírodního chmele, je nezávadná a slouží ke ztužení pěny. Prazdroj na stránkách kampaně tuto látku kritizuje, přestože ji podle iHned.cz dřív sám užíval.

Prazdroj však ze svých pozic nejspíš neustoupí. "Iniciativa Za čisté České pivo není adresná. Proto nás překvapuje reakce některých pivovarníků. Spíše bychom očekávali podporu všech pivovarů, jimž jde o zachování výjimečnosti českého piva," uvedl před časem mluvčí  Prazdroje Jiří Mareček.

 

Právě se děje

Další zprávy