Prazdroj zvyšuje ceny. Plzeň bude o korunu dražší

Lenka Málková, Redakce EKO
23. 9. 2008 13:15
Plzeňský Prazdroj zdražuje o čtyři procenta
Plzeňská dvanáctka bude od listopadu o korunu dražší.
Plzeňská dvanáctka bude od listopadu o korunu dražší. | Foto: prazdroj.cz

Plzeň - Milovníci zlatavého moku budou muset od listopadu sáhnout hlouběji do peněženek. Plzeňský Prazdroj oznámil, že zdražuje všechny své značky v průměru o čtyři procenta.

Prazdroj, jehož vlastníkem je druhý největší pivovar na světě SABMiller, ceny zvyšuje minimálně jednou ročně. Naposledy to bylo loni v listopadu o šest procent.

Kvůli vysoké ceně chmelu i sladu dojde v listopadu opět ke zdražení. Pravděpodobně o 70 haléřů zdraží Radegast, nebo Gambrinus. Za plzeňskou dvanáctku zaplatíme o korunu víc.

Zdražení muselo přijít

"Udělali jsme maximum, abychom udrželi růst na rozumné úrovni," brání se generální ředitel Mike Short.

Náklady na tunu sladovnického ječmene se podle jeho slov meziročně zvýšily o více než třetinu. Chmel se letos prodává za téměř dvojnásobek oproti loňsku.

Se zvýšením ceny souhlasí také ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. "Ceny sladovnického ječmene jsou téměř dvojnásobné, než jaké byly před dvěma lety; ječmen tvoří čtvrtinu nákladů na výrobu piva," uvádí Finanční noviny.

Ostatní pivovary se ke zdražování zatím nevyjadřují. Podle Veselého totiž většinou zdražit nechtějí.

"Bojí se toho, že ztratí trh. Ne, že by lidé přestali pít, ale že přejdou k levnějším značkám. Jasná analogie je vidět u cigaret, kde se znovu prodávají značky, které už umíraly," tvrdí ředitel svazu.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy