Prazdroj loni vydělal téměř 3,5 miliardy korun

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 7. 2013 20:04
Jedná se o hrubý zisk před zdaněním. Tržby pivovaru činily 13,528 miliardy

Plzeň - Plzeňský Prazdroj vykázal v minulém finančním roce zisk před zdaněním 3,481 miliardy korun.

Tržby největšího domácího pivovaru činily 13,528 miliardy Kč. Meziroční srovnání firma neuvedla.

Výsledky nelze srovnávat s posledním rokem kvůli odlišné délce účetních obdob, předchozí účetní období mělo délku 24 měsíců, řekl mluvčí Plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina.

Pivovar má zhruba 45procentní podíl na českém trhu. Loňský finanční rok reprezentuje období od 1. dubna 2012 do letošního 31. března.

Za předchozí dva finanční roky, tedy od 1. dubna 2010 do 31. března 2012, měl hrubý zisk 8,08 miliardy korun a tržby 27,096 miliardy Kč. V roce 2010, kdy ještě pivovar zveřejňoval čísla za jeden fiskální rok, utržil 14,559 miliardy a zisk činil 4,18 miliardy Kč.

Prazdroj prodal loni v Česku a ve více než 50 zemích téměř 9,9 milionu hektolitrů piva, téměř stejný objem jako v roce 2011. Na domácím trhu uplatnil 6,8 milionu hektolitrů, což znamenalo meziroční pokles o necelé jedno procento.

Rekordní byl loňský export 920 000 hektolitrů piva, meziročně o tři procenta vyšší. Licenční výroba piv zůstala podobná a činila 2,1 milionu hektolitrů.

"Prodeje na domácím pivním trhu pokračovaly v souladu s očekávaným trendem a podporovalo je množství produktových novinek a obalových inovací. Uvedli jsme řadu nových produktů, například míchané nápoje z piva Gambrinus a ovocných šťáv, Frisco Černý rybíz a Birell s příchutí limetky a maliny," řekl Jurina.

K nalákání více lidí do restaurací nabídl nová čepovaná piva Gambrinus Originál a Nepasterizované G a pšeničný Fénix. Dále připravil nové restaurační koncepty, například "Plzničku".

Podnik se třemi závody v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích, loni investoval do technologie kolem čtvrt miliardy korun. Více peněz dal do marketingu a podpory prodeje. Kvůli růstu cen surovin a energií zdražil loni v říjnu pivo v průměru o tři procenta.

Prazdroj nadále patří mezi českou špičku plátců daní. Za poslední účetní období uhradil celkem 4,7 miliardy Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy