Pražanům zlevní elektřinu i další dodavatel. O sedminu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
5. 11. 2013 13:25
Bohemia Energy sníží od prosince cenu silové elektřiny, následuje Pražskou energetiku.
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Alternativní dodavatel Bohemia Energy sníží cenu silové elektřiny až o 19 procent. Zlevnění se však týká jen zákazníků v distribučním území Pražské energetiky. V takové výši navíc jen u produktové řady Garance určené pro sazbu  D61d, tedy malých rodinných domků určených k rekreaci.

Nové ceníky platné pro nové i stávající zákazníky začnou platit od letošního prosince. Ceny na příští rok pro ostatní distribuční území plánuje Bohemia Energy oznámit na začátku prosince. Podle generálního ředitele Jiřího Písaříka lze předpokládat, že budou stejně výhodné jako prosincové ceny pro odběratele z Prahy a okolí.

Firma si tímto krokem hodlá udržet odstup od Pražské energetiky, která o poklesu ceny silové elektřiny v průměru o 14,4 procenta informovala už v polovině října.

Odběratelé Bohemia Energy, kteří elektřinou nevytápějí ani neohřívají vodu (sazba D01d nebo D02d), budou mít elektřinu o 15 procent levnější než dosud. V porovnání s Pražskou energetikou tyto domácnosti ušetří 8,5 procenta.

„Domácnosti tak mohou ročně ušetřit - v závislosti na výši spotřeby - stovky až tisíce korun," říká mluvčí společnosti Bohemia Energy Alžběta Šťastná.

Zlevní všichni

Jako první ohlásil nové ceníky pro příští rok ČEZ. Ten plánuje snížit cenu silové elektřiny ve svém nejpoužívanějším tarifu Comfort o 15 procent.

Také skupina E.ON půjde v příštím roce s cenami dolů, říká její mluvčí Vladimír Vácha. "O kolik budeme přesně snižovat, není zatím úplně jasné. V tuto chvíli to odhaduji, že to bude zcela jistě více než deset procent," dodává.

Zlevnění chystá i největší alternativní dodavatel Centropol Energy. „Předpokládáme zlevnění cen silové elektřiny tak, abychom si udrželi naši pozici na trhu a profitovali z toho naši zákazníci," říká bez konkrétní specifikace obchodní ředitel Centropolu Lukáš Pokrupa.

Desetina celkové ceny

Avizované zlevnění se týká pouze samotné silové elektřiny. Ta tvoří asi 45 procent celkové ceny. Zbytek připadá na regulované složky, jako jsou poplatek za distribuci nebo příspěvek na obnovitelné zdroje energie

Zákazníci budou ale příští rok profitovat nejen z vývoje cen elektřiny na světových trzích, který firmám umožňuje jít se silovou elektřinou dolů. K poklesu by mělo dojít i u ceny za distribuci, nižší má být také příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů.

Změnu regulované části ceny elektřiny přislíbil Energetický regulační úřad letos v srpnu. Snížit by se měla o zhruba deset procent. Konkrétní cenu by měl úřad oznámit podle zákona do konce listopadu.

"Pokud bude pokles cen silové elektřiny skutečně kombinován s přislíbeným snížením ceny za distribuci a poklesem příspěvku na obnovitelné zdroje energie, mohli by zákazníci na konečné ceně za elektřinu uspořit kolem deseti procent," odhaduje jednatel poradenské společnosti ENA Jiří Gavor.

 

Právě se děje

Další zprávy