Právní analýza varuje před firmou, která chce Sazku

Zdeněk John, Kateřina Eliášová
13. 1. 2011 16:35
Právní rozbor pro Český olympijský výbor varuje před nabídkou, kterou učinil favorit na převzetí Sazky
Martin Ulčák na tiskové konferenci v O2 Aréně, na které oznamoval, že se stane prostředníkem mezi Sazkou a jejími věřiteli
Martin Ulčák na tiskové konferenci v O2 Aréně, na které oznamoval, že se stane prostředníkem mezi Sazkou a jejími věřiteli | Foto: Radek Pecák

* Agentura Standard & Poor's snížila dlouhodobý rating Sazky kvůli její neschopnosti splácet dluhy * Právní rozbor pro Český olympijský výbor upozorňuje na vady, které má nabídka favorizovaného eInvestu * Sazka svolala na pátek mimořádnou tiskovou konferenci

Praha - Martin Ulčák, jehož firma eInvest se stala po rozhodnutí výkonného výboru ČSTV nejpravděpodobnějším zachráncem loterijní společnosti Sazka, je v tomto případě v jasném střetu zájmů. Uvádí se to v právní analýze, kterou pro menšinového akcionáře Sazky, Český olympijský výbor, vypracovala právní kancelář KŠD Štovíček.

Právníci upozorňují na fakt, že si Ulčáka vybral generální ředitel Sazky jako muže, který bude za Sazku jednat s věřiteli a zároveň Ulčákův eIvenst předložil jako jeden ze tří nabídku akcionářům Sazky na její převzetí, respektive záchranu.

V analýze, která rozebírá všechny uchazeče o Sazku, se v pasáži věnované řešení nabízenému generálním ředitelem Hušákem, doslova píše: "Co (Hušákův - pozn. red.) dokument neobsahuje, je informace i tom, že společnost E invest a.s., jakožto společnost, která je uvedena jako možná pro řešení potíží Sazky, vlastní podnikatel Martin Ulčák.

Nabídka eInvestu

Cíle:

  • zachování současné akcionářské struktury
  • restrukturalizace Sazky, v roce 2015 bude firma přinášet akcionářů to, co v roce 2004
  • nalezení partnera pro spoluvlastnictví O2 Arény

Nabídka:

  • poskytne kapitál bez nároku na podíl ve firmě
  • okamžitý úvěr Sazce ve výši 200 milionů
  • převzetí dluhů od Radovana Vítka, které koupil u KB a Reiffeisenbank, pokud to bude nutné
  • převzetí dalších dluhů
  • 200 milionů ročně akcionářům Sazky v příštích čtyřech letech
  • 25 % výtěžku ze Sazky na rozvoj společnosti

Požadavky:

  • mandát od 75 procent akcionářů na dobu 15 let
  • podepsání smlouvy o spolupráci, která definuje vliv eInvestu na řízení Sazky
  • 25 procent z výtěžku Sazky pro eInvest
  • splacení půjčky Sazce do 10 let
  • zajištění úvěrů podle obvyklých podmínek

Zdroj: eInvest

Martin Ulčák poslední měsíc vystupuje jako osoba zmocněná Sazkou jednáním s věřiteli a jako takový má hájit zájmy akcionářů, tedy sportovních svazů. Současně akcionářům předkládá nabídky, čímž se stává protistranou.

"To je jasný střet zájmů, a proto z našeho hlediska není toto řešení relevantní," domnívá se místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Nadto se domnívám, že žádná další půjčka problém Sazky nevyřeší," řkl Aktuálně.cz.

Kopii zmíněného právního rozboru má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Výsledek právního rozboru, ale i některé další okolnosti přiměly Český olympijský výbor k tomu, aby se pokusil svolat mimořádnou valnou hromadu Sazky, na níž by se o nabídkách zájemců o loterijní společnost mluvilo.

"Konečné slovo bude mít výkonný výbor ČOV, který zasedne příští týden," upřesnil Kejval.

Kdo je za Ulčákem?

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila ve čtvrtek rating dlouhodobých závazků loterijní společnosti Sazka na stupeň D z dosavadních CC. Upozornila tak investory, že firma není nadále schopna splácet své dluhy.

Už ve středu jednání o dluzích vedl výkonný výbor ČSTV, většinového akcionáře Sazky, a rozhodl dále jednat jen s těmi zájemci, kteří nepožadují podíl v Sazce. Tím je pouze Ulčákův eInvest.

Právníci najatí Českým olympijským výborem navíc soudí, že za Ulčákovou nabídkou je dosud neznámá finanční skupina. "Ze všech společností, které jsou uvedeny jako zájemci o spolupráci se Sazkou, je E invest a.s. kapitálově nejslabší- Při případném přijetí její nabídky doporučujeme akcionářům Sazky požadovat rozkrytí skutečného původu jejích financí. Nabídku E invest a.s. lze vysvětlit pouze účastí další silné finanční skupiny," píše se v analýze právní kanceláře KŠD Šťovíček.

Není to poprvé, co se objevila spekulace, že Ulčák nejedná za sebe, ale jako v případě některých jeho předchozích aktivit pouze dělá za provizi pro někoho třetího. Sám Martin Ulčák se dosud k této otázce nevyjádřil, ale nabídka, kterou předložil akcionářům Sazky, se "tváří" jako plnohodnotná, tedy za jeho firmu eInvest.

Jako nejčistší řešení potíží Sazky právníci označují standardní akvizici, tedy vstup investora, který by případně nabyl obchodní podíl v Sazce vyřešil to, co ji nejvíc trápí: nedostatek likvidity.

Sazka se do potíží, kvůli kterým se kolem ní nyní točí zájemci o převzetí, dostala kvůli splácení haly ve Vysočanech. Všechny plány nabízené Sazce počítají s jejím prodejem, výkonný výbor ČSTV dokonce ve středu odhlasoval její co nejrychlejší prodej.

"Ekonomičtí experti Českého olympijského výboru jsou zajedno v tom, že za to, že je Sazka před krachem, je zodpovědný management Sazky," dodal Kejval.

 

Právě se děje

Další zprávy