Prasečí chřipka třese ekonomikou. Farmaceuti vydělají

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 4. 2009 6:32
Prasečí chřipka nezajímá jenom zdravotníky a státníky, ale také ekonomy. Za pár dní už stihla zasáhnout několik oblastí.

Brno - Ekonomická krize ještě neskončila a světovému hospodářství zasadí další ránu prasečí chřipka? Akcie, průmysl ani finanční trhy se sice nebezpečnou nemocí nakazit nemohou, přesto je obavy z rychlého šíření smrtícího viru ovlivňují. Podle odborníků však tento vliv nebude trvat dlouho.

„Potvrzuje to zkušenost s ptačí chřipkou z roku 2006. Trh sice na šíření nemoci reagoval, ale po pár dnech publicity vyhodnotil, že vliv onemocnění není nijak zásadní a přestal na mediální pozornost věnovanou tomuto problému reagovat. Tentokrát to může být stejné," zdůvodnil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

První ránu pocítila letecká doprava

Zatím je však samotná nemoc i hrozba pandemie příliš nová. Situace se proto mění každý den, spolu se zprávami o šíření viru, možnostech vakcín a dopadech na obyvatelstvo.

Jako první pocítily důsledky strachu ty společnosti, které „živí" cestovní ruch. Podle BBC zaznamenaly výrazný propad především akcie leteckých společností a cestovních kanceláří. Klesaly hlavně akcie velkých leteckých dopravců jako British Airways, Lufthansa nebo Air France - KLM, a to o devět až třináct procent.

„V době, kdy všichni varují před cestováním do zasažených zemí je to logické. Letecká doprava je prvním sektorem na ráně. Trh nezajímá, zda se epidemie rozvine nebo ne. Zajímá jej pokles obsazenosti letadel," poznamenal Hatlapatka.

Nevinné oběti paniky

Že se však trh neřídí jen logikou a rozumnými úvahami je vidět na situaci kolem trhu s vepřovým. Přestože konzumací vepřového se nelze chřipkou nakazit, omezilo Rusko  z obavy z nákazy dovoz masa ze Severní i Latinské Ameriky.

„Zakázán je dovoz veškerého tepelně neopracovaného masa z Mexika, Texasu, Kalifornie a Kansasu, protože může být kontaminováno nakaženými lidmi, kteří pracují na tamních jatkách nebo v masokombinátech," řekl podle Reuters šéf veterinární správy Nikolaj Vlasov.

Na první zprávy o šíření viru reagovaly i ceny prasat na komoditní burze v Chicagu. Podle ČTK klesly na dvouměsíční minimum, protože Mexiko, kde nákaza začala, je největším odběratelem amerického vepřového a hovězího masa.

Farmaceuti si mnou ruce

Na opačné straně houpačky než letecké společnosti stojí akcie farmaceutických firem. Především dvou - švýcarské Roche a britské GlaxoSmithKline, které vyrábějí antivirotika Tamiflu a Relenza. Ta by podle odborníků měla fungovat i proti nákaze virem H1N1.

„Roche navíc neotálelo s oznámením, že 3 milióny vakcín má v zásobě. Pozitivní vliv na cenu akcií však byl patrný u obou společností. Ovšem vliv bude pouze nárazový. Zásoby se rozprodají a načas se zvýší výroba na maximum. Z dlouhodobého hlediska však vliv tak silný nebude," podotkl Hatlapatka.

Pokles eura kvůli chřipce? Nesmysl

Co však podle analytika nelze prasečí chřipce přisoudit v žádném případě, je vliv na devizové trhy. Některé zprávy tvrdí, že kvůli chřipce přesunuli investoři svou pozornost k dolaru a jenu a kvůli šíření viru oslabilo mexické peso, australský a novozélandský dolar a euro.

„Byl bych v tomto ohledu skeptický. Negativní vliv na mexické peso je jasný. Tamní hospodářství nákaza rozhodně ovlivnit může. Ale s připisováním oslabení eura prasečí chřipce bych byl opatrný. Je to spíš hledání příčin někde, kde nejsou," dodal analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy