Prahu opět zaplaví odboráři. Do ulic vyjdou kvůli krizi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
3. 4. 2009 13:29
Zúčastnit se může až několik tisíc lidí, zní z odborové centrály
PRAHA: Odborářští šéfové na shromáždění v Depu Hostivař. Trochu rozpačití, čekali podstatně větší účast zaměstnanců.
PRAHA: Odborářští šéfové na shromáždění v Depu Hostivař. Trochu rozpačití, čekali podstatně větší účast zaměstnanců. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Odboráři budou 16. května demonstrovat v centru Prahy proti dopadům hospodářské krize na zaměstnance. Rozhodl o tom v pátek mimořádný sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Novinářům to sdělila mluvčí odborové centrály Jana Kašparová. Odboráři předpokládají, že plánované demonstrace se zúčastní několik tisíc lidí.

Vládní opatření pro boj s krizí podle odborů údajně problémy zaměstnanců neřeší a odbory s nimi nesouhlasí.

Předseda ČMKOS Milan Štěch řekl, že pro demonstraci dnes zvedlo ruku 99 procent účastníků mimořádného sněmu. Poslední kapkou při rozhodování o zorganizování protestní akce podle něj byla novela zákoníku práce, jež uvolňuje pravidla pracovněprávních vztahů.

Demonstrace evropského charakteru

Odstupující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) novelu minulý týden odeslal do připomínkového řízení.

Podle odborářů však novela může podnikatelům posloužit jako návod, jak zneužít krize ve svůj prospěch na úkor zaměstnanců.

"Demonstrace bude protestní a proti zneužívání krize," uvedl Štěch a dodal, že evropští odboráři na zhruba polovinu května plánují protikrizové demonstrace ve čtyřech evropských městech. "Demonstrace (v Praze) tak bude mít evropský charakter," podotkl Štěch.

Akce se mají zúčastnit i zástupci odborářů ze sousedních zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy