Praha zdražuje městskou dopravu nejvíc z velkých měst

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 5. 2011 20:13
Podobné skoky v cenách nejsou v jiných městech obvyklé
Svezení pražskou hromadnou dopravou má být od července dražší.
Svezení pražskou hromadnou dopravou má být od července dražší. | Foto: Michal Štůsek

Brno - Zdražení jednorázového jízdného, které plánují pražští radní od července, tedy o 6 korun u přestupní i nepřestupní jízdenky, je v Česku téměř raritou.

Z velkých českých a moravských měst naposledy zvyšovala jízdné Ostrava - od začátku letošního roku. Cena patnáctiminutové i hodinové jízdenky se ale zvýšila pouze o jednu korunu. Tedy na 14 korun z původních 13 u čtvrthodinového jízdného a na 22 korun z původních 21 za hodinovou jízdenku.

Toto zvýšení má městu do pokladny přinést ročně asi 20 milionů korun. Právě takovou sumu ale město utratilo, když v zimě kvůli silnému smogu nechalo jezdit pasažéry zadarmo.

Nejvíc zdražilo Brno

Asi nejvíce se plánovanému zdražení přiblížilo Brno, kde od dubna 2009 podražila desetiminutová nepřestupní jízdenka o čtyři koruny na 14 korun a přestupní hodinová jízdenka dokonce z 15 na 22 korun.

Za kolik se jezdí:

Praha
Nepřestupní 20/30 min 18 Kč
Přestupní 60 min 26 Kč

Brno
Nepřestupní 10 min 14 Kč
Přestupní 60 min 22 Kč

Ostrava
15 min 14 Kč
60 min 22 Kč

Plzeň
Nepřestupní 12 Kč
Přestupní 60 min 16 Kč

Liberec
Přestupní 40 min 16 Kč
Nepřestupní (bez omezení) 20 Kč

Olomouc
40 min (1 zóna) 8 Kč
60 min (3 zóny) 20 Kč

Ústí nad Labem
30 min 15 Kč
60 min 19 Kč

České Budějovice
20 min 12 Kč
60 min 16 Kč

Hradec Králové
Základní jízdné 14 Kč
Jednodenní přenosné 60 Kč

>

Další úpravy tarifů město nechystá. "Pro letošní rok není naplánované žádné zvyšování jízdného. Pokud se ale od prvního ledna zvýší DPH na jízdné hromadné dopravy, bude potřeba situaci řešit. Město bude buďto muset zvýšit kompenzaci pro dopravní podnik, nebo upravit jízdné," upozornila mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Škrancová.

Ve stejné době jako v Brně zvyšovali jízdné i v Olomouci, tam se ale cena základní jízdenky zvýšila o dvě koruny na dvanáct korun, zlevněná jednorázová jízdenka podražila o korunu.

Zvýšení chystají tam, kde dlouho nezdražovali

Praha přitom naposledy zvyšovala cenu jízdného na začátku roku 2008. Přestupní jednorázová jízdenka tehdy zdražila z dvaceti korun na 26 korun, nepřestupní ze 14 na 18 korun.

Z dalších měst, kde žije téměř 100 tisíc obyvatel, se zvyšování jízdného podle zjištění Aktuálně.cz chystá v Plzni a v Liberci. Ani v jednom z krajských měst se ale zatím zastupitelé nedohodli na konkrétní výši nového jízdného.

"Jednotlivé jízdné se ve městě neupravovalo už osm let a kumulovaná inflace je za tu dobu přes 30 procent. Domnívám se tedy, že postupně bude muset ke zdražení zhruba v tomto objemu dojít," uvedl na konci března náměstek primátora pro dopravu Miloslav Šimák.

Neoficiálně se tak hovoří o tom, že by se cena jednotlivé jízdenky mohla zvýšit z 12 na 16 až 20 korun.

Dopravní špička v Praze očima fotografa:

Stejný argument má i vedení libereckého dopravního podniku. "Cena jízdného se neupravovala už tři roky, mezitím stouply všechny náklady, navyšovali jsme navíc mzdy řidičů," uvedl na konci března jeho ředitel Jiří Veselka.

Hradec Králové naposledy zdražoval v prosinci 2009, Ústí nad Labem v roce 2008, České Budějovice dokonce v roce 2007. Ani v jednom z měst zatím další zvyšování jízdného v městské hromadné dopravě nezvažují.

 

Právě se děje

Další zprávy