Praha dostane další metry nových kanceláří

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
2. 6. 2010 17:05
Stavby vyrostou na Palmovce a Chodově a měly by být dokončeny v letech 2012 a 2013
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - V české metropoli vyrostou nové kancelářské budovy, alespoň takový je úmysl developerů Metrostav Development a Tweelingen.

Metrostav Development chce postavit kancelářskou budovu u Palmovky, Tweelingen plánuje výškové administrativní centrum na Chodově.

V letošním prvním čtvrtletí přitom firmy v metropoli poprvé od roku 2006 žádnou kancelářskou budovu nedokončily. 

Stavba u Palmovky by měla být zahájena v květnu 2011. Její dokončení je plánováno na prosinec 2012. Hrubá podlažní plocha nové budovy bude přesáhne 17 tisíc metrů čtverečních, z toho má být téměř 11 tisíc čtverečních metrů pronajímatelných kanceláří. Zbytek mají tvořit například obchody nebo restaurace.

Se stavbou na Chodově chce začít developer Tweelingen v září příštího roku. Hotová by měla být za dva roky. Výšková budova mít, podle oznámení předloženého k posuzování vlivů stavby na životní prostředí, 24 pater.

Stavební plány se ale nelíbí obyvatelům Chodova. Obávají se o osud místního památníku válečných hrdinů a lipovou alej. "Historicky identické území pietního místa je zachováno a v plném rozsahu vyčleněno z vlastního staveniště," hájí se firma v oznámení. 

Developeři podle realitní poradenské společnosti King Sturge nezačínají v současnosti stavět dříve, než předem pronajmou alespoň 50 procent kanceláří. Podle sdružení poradenských firem Prague Research Forum si firmy za letošní první tři měsíce v hlavním městě pronajaly zhruba 49 tisíc čtverečních metrů administrativních ploch.

Meziročně je to nárůst o 21 procent. Na 58 procent z této poptávky ale tvořily obnovené smlouvy, v minulých letech byl jejich podíl minimální. Bez nájemců bylo v prvním čtvrtletí v Praze 11,8 procenta kancelářských ploch.

 

Právě se děje

Další zprávy