Praha chce pomoc Kalouska, ten zase Kongresové centrum

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
22. 2. 2011 15:45
Ministerstvo nechce zaplatit jen jednu splátku, ale celý dluh, pak mu ale bude patřit centrum
Kongresové centrum nedokáže svůj dluh splácet.
Kongresové centrum nedokáže svůj dluh splácet. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud letos Kongresové centrum Praha (KCP) nedokáže splatit letošní splátku svých dluhů, přejde do majetku Ministerstva financí.

To, že centrum, jehož stoprocentním vlastníkem je město Praha, nedokáže svůj závazek uhradit, je téměř jisté. Tiskové oddělení pražského magistrátu dnes totiž informovalo o tom, že splátku letos uhradí ministerstvo financí, které je ručitelem úvěru.

Ministr financí Miroslav Kalousek to ale vidí jinak. "Ministr financí je toho názoru, že nemá žádný ekonomický smysl splácet úroky s téměř stoprocentní jistotou realizace záruky. Mnohem ekonomičtější postup, výhodnější pro stát, je splacení celé záruky ihned a uplatnění zástavních práv na nemovitý majetek akciové společnosti KCP," uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva.

Obrovské dluhy Kongresového centra Praha vznikly v době jeho přestavby kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Celkové náklady se tehdy vyšplhaly na 4 miliardy korun, což centrum zčásti pokrylo vydáním obligací a z části úvěrem od konsorcia bank. Půjčku musí splatit nejpozději v roce 2014, letošní splátka 3,15 milionu eur, tedy asi 77 milionů korun je splatná na začátku dubna.

Ministerstvo ale zdůraznilo, že žádost o uhrazení splátky zatím z magistrátu nedorazila. "KCP dosud neinformovalo Ministerstvo financí o své insolvenci. Dle smlouvy tak musí učinit nejpozději 30 dnů před termínem splatnosti, který je 8. dubna," dodal Haas.

Až dosud hradilo splátky KCP nebo město Praha. Plán centra na oddlužení má nyní Ministerstvo financí na stole. Praha ve výběrovém řízení vybrala společenství skupiny Penta a Zátiší Catering Group, které mají pomoci s oddlužením centra. V jeho průběhu má být prodán hotelový komplex, Business centrum Vyšehrad a volné pozemky, samotnou budovu centra si společenství na 24 let pronajme.

Ministerstvo financí ale návrh Prahy zamítlo. Podle něj totiž není výhodný a vedl by k prodeji majetku Kongresového centra hluboko pod jeho reálnou cenou.

 

Právě se děje

Další zprávy