Praha chce oddlužit KCP. Prodá majetek a předá správu

ČTK ČTK
26. 8. 2010 15:10
Konkurz vyhrála nabídka společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group

Praha - V soutěži na oddlužení Kongresového centra, vyhlášené hlavním městem, vyhrála nabídka společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group.

Hotel, pozemky a byznys centra budou prodány a hlavní budovu bude 24 let provozovat soukromá firma. Nezaplatí se tak ale celý dluh, město bude muset k úplnému oddlužení zaplatit asi 370 milionů korun.

Na tiskové konferenci po jednání představenstva KCP to řekl náměstek primátora Milan Richter (ODS). Vítěze musí ještě schválit rada hlavního města, prodej majetku pak musí odsouhlasit ministerstvo financí.

KCP dluží zhruba 2,2 miliardy korun. Hodnotu pozemků, hotelu a byznys centra vyčíslila firma Deloitte na asi 1,06 miliardy korun.
Pokud by společnost nebyla schopna své závazky splácet, hrozil by jí krach.

Tendr na oddlužení KCP vyhlásila Praha letos v březnu. Praha požadovala, aby samotná budova kongresového centra zůstala v majetku společnosti.

Praha je stoprocentním vlastníkem Kongresového centra. I když ale vítěze tendru odsouhlasí radní, nebude ještě jasné, jestli se KCP dluhů opravdu zbaví.

K projektu se bude muset vyjádřit také ministerstvo financí, které by mělo dát souhlas s případným prodejem části majetku KCP.

 

Právě se děje

Další zprávy