Práci na Karvinsku pomůže přinést nová průmyslová zóna

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
31. 10. 2013 13:49
Ministerstvo průmyslu a obchodu podpoří zónu Nad Barborou na Karvinsku.
Foto: Ondřej Toms

Praha - Vysokou nezaměstnanost včetně následků propouštění v OKD by mohla zmírnit plánovaná průmyslová zóna Nad Barborou na Karvinsku. Ministerstvo průmyslu a obchodu ji nyní zařadilo mezi projekty strategických zón.

„Její vybudování patří mezi protikrizová opatření vlády pro Moravskoslezský kraj," uvedl ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala, který sám z tohoto kraje pochází.

Stát poskytne dotaci maximálně 750 milionů korun, přičemž celkové náklady včetně výkupu pozemků mají dosáhnout 1,1 miliardy korun. Na financování přípravy průmyslové zóny Nad Barborou budou využity peníze uspořené při budování zón Nošovice a Ostrava - Mošnov.

„Česká republika potřebuje další plochy vhodné pro strategické investory. Peníze vložené do výstavby se mnohonásobně vrátí, a to zejména v podobě nových pracovních míst," tvrdí generální ředitel agentury CzechInvest Marian Piecha.

Stovky míst ve zpracovatelském průmyslu

Po kompletní dostavbě zóna by zóna na katastrálním území Karviná - Doly měla mít plochu 100 hektarů. Moravskoslezký kraj předpokládá, že tam vzniknou stovky pracovních míst. Zóna má být využita pro investice ze zpracovatelského průmyslu.

Cienciala v září řekl online deníku Aktuálně.cz, že stát se pokouší přilákat na Ostravsko velkého investora, který by v regionu ohroženém propouštěním zaměstnal dva tisíce lidí v továrně na pneumatiky.

Z míst, které jsou volné a investorovi byly nabídnuty, si investor zatím nevybral, jednání ale pokračují. Podle Ciencialy je v takových případech žádoucí hledat pro investory zcela nové pozemky, třeba i na zemědělské půdě.

 

Právě se děje

Další zprávy