Práci na internetu hledají častěji tanečníci než lékaři

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 1. 2012 11:45
Nejoblíbenějším oborem je administrativa a obchod, uvedl portál Jobs.cz
Práce v administrativě nevyžaduje příliš vysoké vzdělání ani speciální dovednosti, proto je tak oblíbená.
Práce v administrativě nevyžaduje příliš vysoké vzdělání ani speciální dovednosti, proto je tak oblíbená. | Foto: Jan Langer

Praha - Nejpopulárnější práce byla v loňském roce v administrativě, naopak lékaři nebo astronomové práci přes internet příliš často nehledají. Ze svých statistik zahrnujících přes 131 tisíc životopisů, to vyčetli provozovatelé portálu Jobs.cz.

Popularita administrativních profesí, kam spadají také asistenti, pomocníci pro elektronické zpracování dat nebo recepční, je pochopitelná, podobně jako u oblasti obchodu, která byla druhá nejpoptávanější ze strany uchazečů.

"Vysoký zájem je dán i relativně nízkými kvalifikačními požadavky na pozice v administrativě. Naopak v obchodu, už musejí ti, kteří chtějí uspět, prokázat širší spektrum schopností. Obchodníci také bývají pod větším tlakem co do pracovních výsledků - i proto je tento segment spojen s celkem vysokou fluktuací," uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

Pouhé tři životopisy na portálu vystavili sexuologové, anesteziologové, oftalmologové a psychiatři. Pro lékařské profese ale internet nebývá hlavním způsobem, jak práci najít - nejčastěji využívají osobních kontaktů při upozornění na volnou pozici a pak osloví přímo zaměstnavatele.

Velmi málo byly ale zastoupeny také životopisy astronomů, hodinářů nebo filologů. Větší problém mají zřejmě se sháněním práce promítači, kterých hledalo práci celkem 43, sommeliéři, kteří vystavili 85 životopisů a tanečníci, kterých hledala práci více než stovka.

Zajímavé dotazy se objevily ve fulltextovém vyhledávání na portálu. Uchazeči například hledali výrazy "dřevo" nebo "brigáda erotický přivýdělek".

 

Právě se děje

Další zprávy