Práce ubývá. Na jedno volné místo stojí fronta 15 lidí

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2012 9:02
Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo nejnovější počty lidí bez místa
Foto: Karel Toman

Praha - Lidí, kteří si státu řekli o nové místo nebo ve většině případů hlavně o podporu v nezaměstnanosti, na konci ledna skokem přibylo.

Podle nejnovější statistiky zveřejněné Ministerstvem práce a sociálních věcí, činí nyní míra nezaměstnanosti 9,1 procent. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se zvýšil o pět procent na 534 089, počet hlášených volných pracovních míst poklesl o 3,7 procenta na 34 471. Na jedno volné místo tak připadá přes 15 zájemců.

Mluvčí úřadu ujistila, že je to údaj přesný "na 99 procent." Informace, které Aktuálně.cz sbíralo na úřadech práce kvůli potížím s vyplácením dávek, však ukazují, že přesnost důležité statistiky může být tentokrát menší. (Viz Stát počítal nezaměstnané podle listů v krabicích).

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 46 okresů, nejvyšší byla v okresech Jeseník (17,8 %), Bruntál (17,4 %), Most (15,9 %), Znojmo (15,8 %) a Hodonín (15,4 %).

Práce ubývá všude

Nezaměstnanost stoupla v evidenci všech 77 úřadů práce.

"Nepoměr mezi růstem počtu uchazečů a volných pracovních míst nedává do blízké budoucnosti velkou naději na pokles nezaměstnanosti," konstatoval analytik Tomáš Volf.

Za lednovým skokem v počtu lidí bez práce ve výsledku stojí především ukončování úvazků na dobu určitou koncem loňského roku a začátkem roku nového. "Na dnešním čísle se negativně projevila neochota a obezřetnost zaměstnavatelů najímat další zaměstnance. Tento vliv bude hrát prim také v dalších měsících vzhledem k očekávanému poklesu růstu především německé ekonomiky," tvrdí Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy