PPF vzdala aukci, čtvrtým mobilním operátorem nebude

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 30. 9. 2013 11:40
Skupině PPF se nelíbí, že účastí v aukci by se připravila o možnost fúze na 15 let.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Skupina PPF nepodala přihlášku do aukce na mobilní frekvence, které jsou v Česku vyhrazeny pro vznik nového mobilního operátora. Termín pro podání přihlášek přitom končí právě dnes.

Důvodem je podle mluvčího PPF Radka Stavěla skutečnost, že Český telekomunikační úřad ve vyhlášených podmínkách aukce stanovil údajně bezprecedentní podmínku, která fakticky znemožňuje novým subjektům vstup na tuzemský telekomunikační trh.

„Součástí podmínek aukce jsou totiž ustanovení, která v souhrnu znamenají, že po celou dobu přídělu vydražených frekvencí (15 let) se nový operátor nesmí 'spojit' s kterýmkoliv z dalších účastníků aukce. To ovšem v praxi znamená, že po celých patnáct let je regulátorem předem zakázána jakákoli fúze nového operátora s kterýmkoli ze stávajících operátorů," dodává Stavěl.

Pro PPF je takovýto patnáctiletý závazek věcně i ekonomicky nesmyslný. Podle neoficiálních informací z trhu má totiž PPF zájem o převzetí české části společnosti Telefónica.

Podle Stavěla nedal Český telekomunikační úřad společnosti PPF ani šanci se ke kritizované podmínce vyjádřit. „Toto v Evropě bezprecedentní omezení ze strany ČTÚ nebylo součástí podmínek aukce, které prošly veřejnou konzultací, a nebyla tudíž šance se k němu dříve vyjádřit. Objevilo se zcela nečekaně až ve finálním znění podmínek aukce," dodává mluvčí.

PPF proto v minulých dnech prodala společnost PPF Mobile Services, kterou měla pro vytvoření čtvrtého operátora na českém trhu připravenou, jejímu dosavadnímu řediteli Tomáši Budníkovi a aukce na mobilní frekvence se nezúčastní. Tomáš Budník v minulosti vedl operátora U:fon (dnes Air Telecom) a zajímal se o jeho koupi.

Telefónica a T-Mobile již přihlášky do aukce podaly, Vodafone své rozhodnutí oznámí dnes kolem poledne. Dražit se totiž nebudou jen kmitočty pro nového operátora, ale také další kmitočty i pro stávající operátory.

Žaloba od Telefóniky

Další komplikací pro aukci, která měla vedle peněz do státního rozpočtu přinést i další snížení cen pro spotřebitele, je žaloba podaná společností Telefónica O2 k Městskému soudu v Praze. Důvodem jsou údajně diskriminační a nezákonná ustanovení v podmínkách aukce, které podle ní deformují pravidla aukce.

„ČTÚ hodlá zavádět celou řadu diskriminačních a protiprávních opatření. Odůvodněním má být umožnění vstupu nového operátora na trh. K nezákonným opatřením ale úřad neposkytl jakékoliv zdůvodnění, neprovedl předchozí analýzu relevantního trhu a nepodrobil nově vyhlášená pravidla aukce testu proporcionality," uvádí Telefónica ke svému podání. Podrobnosti přinesl server Patria.cz.

Orgány veřejné moci mají podle Telefóniky povinnost řádně zdůvodnit a doložit, že přijatá omezující či diskriminující opatření sledují legitimní cíl, jsou způsobilá k jeho dosažení, nepřekračují meze toho, co je nezbytné k dosažení daného cíle a že zároveň neexistují méně omezující alternativy. „To ale regulátor neučinil," uvedla Telefónica CR ke svému rozhodnutí.

„Vzhledem k tomu, že regulátor telekomunikačního trhu nepřihlédl před samotným spuštěním aukce k aktuálnímu vývoji na trhu mobilních komunikací a ignoroval závažné výhrady společnosti Telefónica Czech Republic, bylo nutné obrátit se na příslušný soud, aby zákonnost napadaných ustanovení posoudil," dodává operátor.

T-Mobile si stěžuje u Evropské komise

Podmínky aukce se nelíbily ani zbývajícím dvěma operátorům. Také T-Mobile už online deníku Aktuálně.cz sdělil, že je nechá prověřit. "Podali jsme podnět k Evropské komisi; další případné kroky zvažujeme," řekla zatím bez dalších podrobností Martina Kemrová, mluvčí T-Mobile.

Předseda ČTÚ Jaromír Novák před začátkem aukce v půlce srpna uvedl, že podmínky aukce dostatečně konzultoval právě i s Evropskou komisí, a je tedy přesvědčen, že žádná pravidla neporušil. „Soudních žalob se nebojíme. Finální návrh je v souladu s legislativou EU i se zákonem o elektronických telekomunikacích," reagoval Novák na tehdejší hrozby stávajících operátorů.

„Finální podmínky jsou pozvánkou pro stávající i nové operátory. Doufám, že to přijmou a nebudou dále zpochybňovat právo ČR na rychlou a moderní síť," vzkázal operátorům Novák v momentě, kdy vyhlašoval současnou aukci. Na operátory však jeho slova evidentně nezabrala.

O dalším odkladu úřad neuvažuje

Chystá se Český telekomunikační úřad na základě těchto nových informací odkládat další průběh aukce?

"Platí, že aukce pokračuje v nezměněné podobě podle harmonogramu," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz mluvčí úřadu Martin Drtina. Podle něho má do půlky října ČTÚ přihlášky vyhodnotit a v půlce listopadu má odstartovat samotná elektronická aukce, během níž začnou zájemci „přihazovat". ČTÚ orientačně počítá s tím, že k přidělení kmitočtů dojde ještě do konce roku 2013.

Současná aukce je již druhým pokusem o příchod čtvrtého operátora na tuzemský trh. Předchozí aukci kmitočtů - ještě pod vedením bývalého šéfa Pavla Dvořáka - Český telekomunikační úřad v březnu zrušil. Aukce se kvůli špatně nastaveným podmínkám protahovala a cena překročila podle úřadu reálnou hranici 20 miliard korun.

Souhrn vyvolávacích cen, s nimiž nyní druhý pokus o aukci odstartuje, je 8,72 miliardy. Zájemci o nového operátora mají vyhrazeno nejlukrativnější pásmo s vyvolávací cenou ve výši 2,22 miliardy. Právě to je největší rozdíl oproti první aukci, která skončila nečekaným krachem.

V tisku se kromě PPF spekulovalo v souvislosti se zájemcem o vyhrazené kmitočty pro nového operátora ještě s telekomunikační společností Dial Telecom, která měla zvažovat účast spolu s významným investorem. Zástupci společnosti zatím aktuální vývoj nekomentují.

Češi už nevolají nejdráž

Od příchodu nového operátora si každopádně nejen ČTÚ sliboval, že vytvoří výrazný tlak na snížení telekomunikačních cen. Stávající operátoři nicméně po neúspěšném konci první aukce omezili manévrovací prostor, když výrazně zlevnili především cenu za neomezené volání až k hranici 700 korun.

Operátoři také začali do svých sítí pouštět virtuální operátory. Ti se ovšem, vzhledem k tomu, že podmínky stále diktují „velcí" operátoři, dostanou jen do segmentu spotřebitelů s měsíční útratou v řádech několika málo stokorun. Další „průlom" by kromě aukce měla přinést také stále odkládaná analýza trhu, na které ČTÚ pracuje.

I tak ale Česko už nepatří v cenách mobilního volání mezi nejdražší země. Díky zlevněným neomezeným tarifům se ČR letos z posledních příček posunula k průměru zemí OECD. Vyplývá to z analýzy společnosti Strategy Analytics, kterou v půlce září zveřejnil Český telekomunikační úřad.

Ve všech spotřebních koších se pozice České republiky podle ČTÚ pohybuje na průměru srovnávaných zemí či v první, tedy levnější polovině těchto zemí. Měřeno kurzem podle parity kupní síly jsou výsledky ČR o několik pozic horší. I tam se relativní postavení tarifů tuzemských operátorů zlepšilo.

"Celkově tak letošní změny ve struktuře a parametrech maloobchodních služeb přinesly koncovým uživatelům jednoznačný přínos v podobě nižších cen u všech srovnávaných spotřebních košů," uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Právě vysoké ceny volání ještě v minulém roce kritizovali zákazníci a následně i politici.

Posun v žebříčcích se projevil zejména u více volajících zákazníků. U koše se spotřebou 900 hovorů měsíčně Česko v přepočtu nominálním kurzem dolaru poskočilo z 27. na 11. místo. Z evropských zemí překonalo například Lucembursko, Slovinsko, Slovensko, Německo nebo Irsko. V přepočtu podle parity kupní síly se ČR posunula o deset míst na 20. pozici.

U koše zahrnujícího 300 hovorů se země posunula z 31. na 17. pozici, respektive z 33. na 27. příčku při přepočtu podle parity kupní síly.

 

Právě se děje

Další zprávy