PPF prodá správce svých miliard

ČTK
16. 5. 2006 16:01
Praha - Společnost PPF Asset Management, spravující ve skupině PPF majetek za více než 110 miliard korun, bude zřejmě měnit majitele.
Foto: Simona Holecová

O prodeji vyjednává jediný akcionář firmy PPF banka, transakce by se měla uskutečnit do konce pololetí.

Jednání o prodeji jsou dle zprávy součástí plánovaných změn skupiny PPF, potažmo hlavního akcionáře České pojišťovny. PPF Asset Management měla loni nejlepší výsledky za dobu, co patří pod PPF.

Čistý zisk jí vzrostl meziročně o polovinu na 113,6 milionu korun. Z poplatků a provizí firma získala 247,6 milionu korun, zatímco o rok dříve to bylo 233,2 milionu.

Na konci loňského prosince PPF Asset Management obhospodařovala majetek za 116,3 miliardy korun, což znamenalo za rok takřka desetinový nárůst a vedoucí místo na trhu.

Dalšími předními domácími správci byly na konci letošního března firmy ČSOB Asset Management s majetkem za 94,3 miliardy Kč, ING Investment Management s 72 miliardami a Komerční banka s 60,2 miliardy korun.

PPF v prosinci 2002 koupila obchodníka Baader Securities s cílem oddělit správu majetku od obchodování s cennými papíry. Po přejmenování a získání licencí začala PPF Asset Management rozvíjet činnost ve druhé části roku 2003.

Vlastní kapitál PPF Asset Management loni převýšil 235 milionů korun a základní kapitál činil 52 milionů korun. Hlavními klienty jsou pojišťovny, zajišťovny a penzijní fondy.

PPF je jedním z nejvýznamnějších českých finančních investorů s aktivy zhruba 250 miliard Kč. Skupinu tvoří například Česká pojišťovna, Home Credit, eBanka. PPF nedávno oznámila, že založí firmu, která bude po ČP vlastnit skupinu Home Credit. Na prodej je pak údajně i eBanka.

 

Právě se děje

Další zprávy