PPF kývla na nabídku Francouzů, prodá podíl v Zentivě

Michal Žák Reuters Michal Žák, Reuters
20. 2. 2009 15:51
Nabídka oceňuje českou firmu na 44 miliard
Foto: Zentiva

Praha - Francouzská farmaceutická firma Sanofi-Aventis je o něco blíže k zisku majority v českém výrobci generických léčiv Zentiva, informovala agentura Reuters.

Společnosti PPF Group a Generali PPF Holding souhlasily s prodejem svého podílu, který drží prostřednictvím dceřinné firmy Anthiarose Limited. V Zentivě drží celkem 24,3 procenta, Sanofi-Aventis 24,9 procenta.

V pátek vyprší zatím poslední návrh francouzské firmy, která je ochotna zaplatit za jednu akcii 1150 Kč, čímž celou společnost ocenila na necelých 44 miliard korun.

Představenstvo českého výrobce už svým akcionářům doporučilo nabídku přijmout. Svůj souhlas s obchodem už vyjádřila ČNB a podmíněně i Evropská komise.

Podle analytiků nyní Zentiva zřejmě odejde z pražské burzy. "Kroky k odchodu Zentivy z burzy by byly učiněny co nejrychleji. Myslím si, že do konce roku by Zentiva opustila pražskou burzu, pokud to bude technicky proveditelné," citovala ČTK analytika Atlantik FT Milana Vaníčka.

Svůj podíl podle Reuters zřejmě prodá i další minoritní vlastník Belviport Trading Ltd., který drží 10,06 procenta akcií.

Necelých osm procent spravuje finanční skupina J&T. Ta dnes také potvrdila, že nabídku na odkup akcií přijala.

Zentiva zaměstnává přes 6000 lidí a kromě Česka má závody i na Slovensku, v Rumunsku a Turecku.

 

Právě se děje

Další zprávy