PPF dosadila své zástupce do dozorčí rady Telefóniky

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 1. 2014 17:18
Skupina PPF v úterý dokončila převzetí 65,9 procenta české Telefóniky .
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Novým předsedou dozorčí rady Telefóniky CR byl dnes zvolen ředitel investiční divize PPF Martin Štefunko. Do dozorčí rady byl kooptovaný spolu se spoluvlastníkem PPF Ladislavem Bartoníčkem, který se stal prvním místopředsedou, a Vladimírem Mlynářem, který je v PPF zodpovědný za PR a vztahy s veřejným sektorem.

Zástupci PPF vystřídali šest představitelů bývalé mateřské firmy Telefónica SA, kteří postupně na členství rezignovali během úterý a dneška. Dozorčí rada dosud měla celkem devět členů včetně tří zástupců zaměstnanců. Z devítičlenné dozorčí rady dnes odešla její předsedkyně María Eva Castillo Sanz a dále členové Jesús Pérez de Uriguen a Francisco de Borja de Nicolás Benito. Již v úterý na členství rezignovali místopředsedkyně Maria Pilar López Álvarez, Antonio Ledesma Santiago a Ivan Varela Sanchez.

PPF v úterý dokončila převzetí 65,9 procenta české Telefóniky a stoprocentního podílu ve slovenské Telefónice. Skupina podnikatele a nejbohatšího Čecha Petra Kellnera následně nabídne odkup akcií menšinovým akcionářům telekomunikační společnosti. Podle smlouvy podepsané loni v listopadu měla PPF za transakci zaplatit 63,6 miliardy korun.

Nabídka pro minoritní akcionáře

PPF oznámila, že bude při návrhu výše odkupní ceny akcie pro minoritní akcionáře vycházet z ceny, za kterou koupila majoritu, tedy 305,625 koruny za jednu akcii, ale chce zohlednit další relevantní podmínky uvedené transakce, včetně odložení splatnosti části kupní ceny ve výši 50 korun za jednu akcii do osmi stejných splátek splatných ve čtyřech letech.

To by podle analytiků mohlo cenu snížit až o zhruba desetikorunu. Podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka je pravděpodobné, že minoritní akcionáři nabídku využijí a PPF bude moci akcie stáhnout z trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy