PPF chce Setuzu, stát také

Milan Duda, Petr Havel
16. 1. 2006 17:45
Praha - Společnost PPF Investments získala přednostní právo na koupi společnosti Český olej, která ovládá přes 90 procent akcií Setuzy.

Opce byla sjednána na šest měsíců, během kterých chtějí obě strany vyřešit čtyřmiliardovou pohledávku státu za Setuzou.

Vyplývá to z tiskové zprávy PPF Investments. Setuzu nyní prostřednictvím Českého oleje ovládá skupina podnikatelů spojovaná s kontroverzními postavami Tomášem Pitrem a Františkem Mrázkem.

Právě Pitr řekl již ve čtvrtek Hospodářským novinám, že do hry o Setuzu by mohl vstoupit v blízké době nový investor. Jeho jméno však neuvedl.

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr.
Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pitr tvrdí, že Český olej je připraven prodat svoji účast v Setuze zájemci, který by byl schopen vyřešit vztahy podniku se státem a stabilizovat jeho situaci. Český olej ovládl Setuzu loni v listopadu poté, co na něj Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) musel kvůli utajované smlouvě z éry ministra Jaroslava Palase převést 38 procent akcií potravinářské firmy.

Podle analytiků by byl odkup dalším geniálním tahem PPF. "Pro silného investora je to skvělá příležitost a PPF mnohokrát dokázala, že má na podobné transakce nos," uvedl podle ČTK Pavel Capouch z CN Finance. Někteří analytici dokonce koupi srovnávají se vstupem PPF do TV Nova. Navíc za zadluženou Setuzu PPF nezaplatí tolik peněz, kolik by odpovídalo jejímu postavení na trhu.

Jan Schiesser z Atlantik FT navíc upozornil, že by mohlo dojít ke koncentraci v odvětví kolem kapitálově silných skupin, jako je PPF. Takový krok by dal českým firmám větší šance v konkurenčním boji se zahraničními rivaly.

Informaci o koupi společnosti Český olej Kellnerovou PPF Investments podle ministra zemědělství Jana Mládka nelze zatím seriózně vyhodnotit. "Na jednu stranu by byla PPF Investments věrohodnějším partnerem než Český olej, na straně druhé jí znevěrohodňuje skutečnost, že nejsou známy zejména finanční podmínky koupě Českého oleje," konstatoval Mládek.

  • Jak stát přišel zkrátka - čtěte ZDE.

Státu zbývá jediný trumf: čtyřmiliardová pohledávka, s jejíž pomocí chce znovu získat v Setuze akciový podíl. Tuto variantu upřednosňuje i ministr zemědělství.

ČKA: Nic není jisté

V cestě mu však stojí Česká konsolidační agentura (ČKA), která pohledávku spravuje. Její dozorčí rada však minulý týden odložila rozhodnutí o převodu dluhu na PRGLF, který by ji za akcie Setuzy mohl proměnit.

"Chování dozorčí rady je nezodpovědné,  protože o převodu již rozhodla vláda," zdůraznil ministr Mládek. Je vstřícný i k případnému odvolání dozorčí rady České konsolidační agentury. Podle Mládka  je současné personální obsazení dozorčí rady přežitkem opoziční smlouvy a ten by měl být odstraněn.

Ostře proti této transakci je především předseda dozorčí rady Vlastimil Tlustý. Řešením ministerstva by v případě dalšího odporu rady mohla být její kompletní výměna.

Podle tiskového mluvčího ČKA Jiřího Pekárka není zatím ale jisté ani to, zda by nový vlastník spornou pohledávku vůbec uznal a umožnil státu vstup do Setuzy výměnou za výmaz dluhu.

Pokud se obě strany sporu na vyrovnání pohledávky nedohodnou, mohl by stát firmu nakonec poslat do konkurzu.

Tlustý: Ministr je řezník

Podle Vlastimila Tlustého současní majitelé Setuzy pochopili, že se je vláda snaží zlikvidovat, a proto se snaží společnost prodat.#reklama

"Není to náhoda. Nepamatuji si, že by se stát pokoušel vyvolat v nějaké společnosti konkurz. Ministr Mládek je v tomto případě řezníkem. Jeho oběť buď uprchne nebo bude zlikvidována," uvedl Tlustý na adresu vlastníků Setuzy.

Přesun firmy pod křídla PPF by přitom znamenal naději na uklidnění sporů a dohodu mezi státem a Setuzou. PPF ovládaná podnikatelem Petrem Kellnerem je známá svou politikou umírněného řešení podobných sporů.

To prokázala například i při převzetí televize Nova v době, kdy byla televize zmítána spory mezi jejími původními majiteli. Situaci v televizi stabilizovala a před časem výhodně prodala zpět do rukou americké CME, jejíž část nyní sám vlastní.

Finanční holding PPF vlastní dále například Českou pojišťovnu, eBanku nebo splátkovou společnost Home Credit. Kellnerovo impérium má podle odhadů hodnotu vyšší než 100 miliard korun a spravuje majetek za přibližně 200 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy